Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Friday, April 15, 2011

MINI PAVLOVA! ΜΙΝΙ ΠΑΥΛΟΒΑΚΙΑ!











































Θυμάστε τις χορευτριούλες του Γιώργου από το una cucina? Ε, από τότε πάλευα να κάνω κι εγώ να κάνω τις μίνι Παύλοβες! Νομίζω το σχόλιό μου στον Γιώργο ήταν... ''θα μου λήξουν τα αυγά!'' Τελικά, ήρθε η ώρα που τις έφτιαξα. Είναι ένα γλυκάκι, που δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Βασικά υπομονή. Αν χρησιμοποιήσεις έτοιμη κρέμα ή σαντιγύ, το μόνο που χρειάζεται είναι να φτιάξεις τα μαρεγκάκια και να πλύνεις τις φράουλες. Μπορείς επίσης να αντικαταστήσεις τις φράουλες με μαρμελάδα φράουλα. Το μόνο που πρέπει να έχει κανείς υπόψην του, είναι οτι τα μαρεγκάκια είναι πολύ γλυκά, οπότε του πάει μια κρέμα σχετικά άγλυκη. Εγώ σας δίνω την συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου για κρέμα ζαχαροπλαστικής και τη συνταγή για μια απλή σαντιγύ. Ό,τι θέλετε.











































Κρέμα ζαχαροπλαστικής (του Στέλιου Παρλιάρου)

350 γρ. γάλα φρέσκο
150 γρ. κρέμα γάλακτος
80 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
3 κρόκοι αυγών
40 γρ. κορν φλάουερ
1 βανίλια, τον καρπό, κομμένο κάτα μήκος (ή δυο απλές βανίλιες)

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κλωναράκι βανίλιας και τα τοποθετούμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουερ και τα αυγά. Πριν βράσει το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος και σκεπάζουμε με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην πιάσει κρούστα. Όταν η κρέμα κρυώσει, αφαιρούμε τo κλωναράκι βανίλιας και την φρεσκάρουμε μ’ ένα σύρμα ή στο μίξερ για να γίνει απαλή.

Για σαντιγύ
240 κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική
1 1/2 κ.σ. ζάχαρη
1-2 βανίλιες

Χτυπάτε στο μίξερ την κρέμα μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνετε τη ζάχαρη και τις βανίλιες και συνεχίζετε να χτυπάτε. Την βάζετε στο ψυγείο καλυμμένη με μεμβράνη. Όταν είναι να την χρησιμοποιήσετε την ξαναχτυπάτε λίγο. 

Για τα μαρεγκάκια 
3 ασπράδια αυγού (μεγαλούτσικα)
125 γρ ζάχαρη
125 γρ άχνη

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια όσο είναι ακόμα τα αυγά κρύα (είναι πιο εύκολο). Αφήνουμε τα ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου για κανά μισάωρο. Τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να αρχίσουν να γίνονται μαρέγκα (κρεμώδη). Ρίχνουμε σιγάαα σιγάαα τη ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να γίνει η μαρέγκα τόσο σφιχτή ώστε αν γυρίσουμε το μπώλ να μην πέφτει (να στέκεται κοινώς...). Μην την χτυπήσετε παρά πάνω. Ρίξτε την ζάχαρη άχνη και με μια σπάτουλα ανακατέψτε από κάτω προς τα πάνω 5-6 φορές απαλά (αν δεν θέλετε μπορείτε να μην βάλετε καθόλου άχνη). Βάλτε λαδόκολα σε ένα ταψί και προθερμάνετε τον φούρνο στους 90 βαθμούς. Με ένα κορνέ, ή ένα κουτάλι όπως έκανα εγώ, φτιάξτε στο μέγεθος που θέλετε μια ''βάση'' απο μαρεγκάκι. Με το πίσω μέρος του κουταλιού πατήστε τα λίγο στο κέντρο κατα μήκος (δημιουργήστε βαθούλωμα για να μπει η κρέμα). Ψήστε τα μαρεγκάκια σε αυτή την χαμηλή θερμοκρασία για τουλάχιστον 2 ώρες. Θέλουμε να ''στεγνώσουν'' τελείως, να γίνουν τραγανά αλλά και αφράτα και να μην μυρίζουν αυγό. Όταν γίνουν, σβήστε τον φούρνο και αφήστε τα μέσα (αν γίνεται μέχρι την άλλη μέρα, ή μέχρι να κρυώσουν εντελώς). Βγάλτε τα με προσοχή. Αν τα καταναλώσετε κατευθείαν γεμίστε τα με κρέμα (καλό είναι την κρέμα να την έχετε στο ψυγείο). Στολίστε με φραουλίτσες. Αν δεν τα καταναλώσετε κατευθείαν, κρατήστε τα σε αεροστεγές μπωλ (τσίγκινο ακόμα καλύτερα), διατηρούνται μια χαρά για μέρες. Εγώ έβαζα κρέμα κάθε φορά που ήθελα να φάω ένα μίνι Παυλοβάκι. Δηλαδή συνέχεια! Καλό είναι να μην μένουν στο ψυγείο με την κρέμα γιατί τα μαρεγκάκια θα ποτίσουν. Αυτά!

Α! Αφού έχετε ρίξει την ζάχαρη στην μαρέγκα και ενώ πιστεύετε οτι είναι έτοιμη η μαρέγκα σας δοκιμάστε λίγο την υφή της μαρέγκας τρίβοντας λίγη μαρέγκα στα δάχτυλά σας. Αν νιώσετε αμμώδη υφή, χτυπήστε λίγο ακόμη γιατί η ζάχαρη δεν θα έχει λιώσει τελείως. Εγώ δεν το έκανα και το χρώμα στα μαρεγκάκια είναι αυτό που βλέπετε στην φωτό... Όχι οτι με πείραξε καθόλου. Αλλά αν τις θέλετε χιονάτες κάντε το. H Κική απο τη mikri kouzina, που είναι εξπέρ στις μαρέγκες, προτείνει ακόμη χαμηλότερη θερμοκρασία και περισσότερες ώρες ψήσιμο για να βγουν χιονένιες! Δοκιμάστε το! Χαμηλώστε κι άλλο τη θερμοκρασία και αφήστε τις μέσα στο φούρνο... με τις ώρες!
 










































This dessert is amazing! Everybody loves Pavlova! I made many mini Pavlova and.. i ate them all! You just have to be patient when you cook the meringues... Cook them at LOW temperature and make sure the sugar is fully combined when you are making the meringue. You can make Chantilly, or fill the meringue with anything you want.  I give you the recipe for cream patisserie and Chantilly! It's your decision!










































CREME PATISSERIE (by chef Stelios Parliaros)

350 gr fresh milk
150 gr heavy cream
80 gr regular sugar
1 egg
3 egg yolks
40 gr corn flour
1 vanilla seed, cut lengthwise 

At low temperature, mix together the milk, cream and the vanillas. Stir together the sugar, the corn flour and the eggs (keep stirring). Before milk come to boil add 1/3 of it, into the egg mixture. Stir well and fast and pour the milk/egg mixture back to the pot with the milk/cream mixture. Keep stirring until you have a thick cream. Pour the cream into a new clean and cold pot, cover with cellophane (it must touch the cream so the cream won't become hard on top) and let it cool. Once cold, remove the vanilla seed, and stir some more (you can also use a mixer to do that) to fresh it up.  

or if you want to make Chantilly 

240 ml heavy cream (1 cup)
1 1/2 tablespoon sugar
1 vanilla extract

Beat the cream until soft picks form. Add the sugar and the vanilla. Beat some more. Keep refrigerated covered with a cellophane. Before you fill the meringue cells, beat it again some more.

for the meringue

3 egg whites (use big eggs)
125 gr sugar
125 gr icing sugar

''A Pavlova is a meringue, and it is important when making any meringue that the egg whites reach maximum volume, so make sure your mixing bowl and whisk are clean and free of grease. Since we need just the whites of the eggs, the eggs will need to be separated. It is easier to do this while the eggs are still cold. Once separated, cover the egg whites and let them come to room temperature before using (about 30 minutes). Cover and refrigerate the egg yolks for another use'' 

 words by Joy of Baking

Beat the egg whites until creamy. Add slowly the sugar while you still beat the meringue. Beat until you have soft shinny peaks form. Check if the sugar is melted by rubbing some of the meringue between your fingers. If you don't feel sandy texture it's ready. Now you can add the icing sugar in and just start FOLDING it in (stir from the bottom until up to the top, like you are folding the sugar in) softly. Cover an oven pan with a non stick baking paper. With a spoon you can create small meringue cells, but make sure that you dig a bit each one so the cream can fill the hollows (try to make cells). Bake the mini meringue cells into a preheated oven at 90 Celsius degrees for about 2 hours, until they are crispy outside and have a pale cream color. Then turn off the heat but let the meringue in, until they are completely cold. Take them off and store them in a cool dry place, in an airtight container, for a few days. 
Just before serving gently place the meringue onto a serving plate. Fill the meringue with your favorite cream and decorate with some strawberries. Enjoy!


4 comments:

  1. Θα μας πεθάνεις λέμε!!! Αυτό σημειώνεται, τώρα δεν ξέρω αν θα μου λήξουν κι εμένα τα αβγά μέχρι να το αποφασίσω...Τα τσουρέκια της Βίκυς για να καταλάβεις από τη μέρα που τα έβαλε ακόμα με περιμένουν...αλλά μας πήραν φαλάγγι οι ιωσεις πάλι και δεν έχω κουράγιο...Εχεις ιδέα από 4 (ω,ναι!!!) ζαγαράκια αρρωστα...???? Εμείς παιδί μου είμαστε κινητή διαφήμιση αντισύλληψης...

    ReplyDelete
  2. Ζουζουνα, ψήσε τις την επόμενη φορά σε χαμηλότερη θερμοκρασία περισσότερες ώρες και θα είναι χιονένιες! Πεθαίνω για μαρέγκες και το έχω μελετήσει πολύ το θέμα από τα 16 μου! Εχω έτοιμες εδω και 2 μέρες και θα τις γεμίσω μεθαύριο. Περίμενε να τις δεις! Πώς ο τραυματισμός;

    ReplyDelete
  3. Ευχαριστώ Κική! Το έβαλα ήδη μέσα στα tips της συνταγής!!! Καλύτερα είμαι.

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails