Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Sunday, January 30, 2011

CRISPY SQUID CHUNKS WITH STRIPED POTATO AND DRIED TOMATO SAUCE! Καλαμαράκια ala KFC και ριγέ πατάτα με σάλτσα απο λιαστές ντομάτες!










































CRISPY SQUID WITH STRIPED POTATO AND DRIED TOMATO SAUCE

Everyone likes crispy squid. But this crunchy texture is beyond crunchy! If you are familiar with KFC crunchy ''chicken'' this is something like that...only there's real squid under the amazing crust. I saw the original recipe on a Greek TV show, which is called ''FOOD AND THE CITY'' and a very talented and awarded chef Mr Vassilis Kallidis shared the recipe. This is not the original one, because the original one used curry and fine semolina. I didn't have fine semolina and i didn't want any curry essence in my meal, so i used some smoked paprika instead and polenta. The result was amazing!!! Next time i will use the original recipe (just bought semolina!!!).











































Ok here's the recipe about the crispy squid chunks with that wonderful crunchy texture as you bite into them.

1 kg fresh or frozen squid (cut in rings/chunks)
1 glass of sour milk
1 cup all purpose flour
1/2 cup corn flour 
1/2 cup polenta
2 tbls paprika (sweet or... hot, it's your choice! I used sweet)
some salt and pepper 

Mix flours, paprika, salt and pepper well. 

Cut in rings/chunks your squid, wash and rinse (if you use frozen, defrost as required and then follow the steps) make sure that the squid pieces are drained well (pat them with some absorbent paper to avoid any squid ''explosions'' when you fry them). Dip your squid chunks into the sour milk. Pour olive oil in a large heavy bottom wok. Take squid chunks off the milk and dip them into the flour mixture. Just shake them a bit (you don't want a wok full of flour) and put them into HOT olive oil. Be generous with the olive oil. Don't try to use a fork to turn them upside down, just ''shake'' them a bit with a wooden fork ( the olive oil must cover the squid chunks). When they turn golden, take them off and put them gently on absorbent paper.
























About the striped potato and the dried tomato sauce recipe

4-6 medium/large potatoes 
1 can (300gr) of spicy dried tomatoes stored into olive oil, cut in thin slices
2 medium red onions, diced 
some parsley, finely chopped
some salt and pepper to taste 
Olive oil for frying (4 tbls) 
Balsamic vinegar (a good splash, 2-3 shots)

Wash well your potatoes. Boil them until a bit tender (tender enough to cut them in slices). Rinse well under cold water. Cut thin slices, but not all the way, so you can have a sliced potato, but not potato in slices. Cover them individually with a foil, and bake them at medium/high temperature until tender. The last 5 min, take the foil off to became a bit crunchy.


About the dried tomatoes sauce

Saute well the onions, until they are soft and slightly brown. Add the dried tomatoes, and some min later the chopped parsley. Add the balsamic vinegar and raise the heat to high for 2 min. Take them off the heat. You can use it just the way it is, or you can make a spread by using a food processor.












































Ο Βασίλης Καλλίδης είναι ένας αναγνωρισμένος σεφ, πολύ συμπαθητικός και εξαιρετικός στη δουλειά του. Αποφάσισα λοιπόν να δοκιμάσω την περίφημη συνταγή του για τα πιο τραγανά καλαμαράκια ever! Δυστυχώς την έκανα με παραλλαγές γιατί η συνταγή του απαιτούσε κάρυ (που έγω δεν ήθελα στην προκειμένη περίπτωση οπότε το αντικατέστησα με πάπρικα) και σιμιγδάλι που εγώ δεν είχα και χρησιμοποίησα πολέντα. Το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό! Είμαι σίγουρη ότι και η ορίτζιναλ συνταγή θα πετάει! Την επόμενη φορά θα την ακολουθήσω κατα γράμμα! Πάντως με την δικιά μου παραλλαγή, ξετρελαθήκαμε και είχαμε την αίσθηση οτι τρώγαμε KFC (τι φανταστική κρούστα έχουν...!), μόνο που αντί για μούφες μεταλλαγμένα κοτόπουλα, κάτω απο την ''πιο τραγανή απο τραγανή'' κρούστα, υπήρχαν πραγματικά καλαμαράκια! 

Καλαμαράκια ala KFC και ριγέ πατάτα με σάλτσα απο λιαστές ντομάτες 

1 κιλό καλαμαράκια κατεψυγμένα ή 2 μεγάλα καλαμάρια φρέσκα (κομμένα σε ροδέλες)
4-6 πατάτες 
ελαιόλαδο (μπόλικο όχι τσιγγουνιές, για το τηγάνισμα)
1 βάζο λιαστές ντομάτες (αγαπάω τις ''ιδιότροπες'' λιαστές ντομάτες...:), κομμένες σε λεπτές φετούλες
2 κρεμμύδια μέτρια, κομμένα σε κυβάκια
λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
Μια γερή δόση μπαλσάμικο (2-3 σφηνάκια περίπου)

Για το πανάρισμα 
1 κούπα αλεύρι 
½ κούπα καλαμποκάλευρο 
½ κούπα πολέντα
2 κουτ. σούπας πάπρικα (γλυκιά ή καυτερή, ό,τι θέλετε...)
1 ποτήρι ξινόγαλα 
αλατάκι και πιπεράκι 

Ανακατεύετε όλα τα αλεύρια, με το αλατοπίπερο και την πάπρικα. Πλένετε καθαρίζετε και κόβετε σε ροδέλες τα καλαμαράκια (αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα, τα ξεπαγώνετε όπως γράφει η συσκευασία και μετά τα πλένετε καλά). Τα ταμπονάρετε με λίγο απορροφητικό χαρτί να φύγει το νερό και να μη μας ''σκάνε'' στο τηγάνι. Τα βουτάτε στο ξινόγαλα. Τα βγάζετε και τα βουτάτε στο μίγμα με τα αλεύρια. Τα γυρνάτε λίγο να παναριστούν καλά, τα τινάζετε να φύγει το πολύ αλεύρι και τα ρίχνετε σε καυτό λάδι. Όσο τηγανίζονται δεν τα καρφώνετε με το πιρούνι για να τα γυρίσετε, απλώς με μια ξύλινη πιρούνα τα κουνάτε λίγο να μην κολλήσουν. Μόλις πάρουν χρυσό χρώμα, τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζετε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει τα λάδια.  

Για την ριγέ πατάτα
Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες. Τις βράζετε για λίγο, τόσο ώστε να είναι σχετικά μαλακές όχι να γίνουν εντελώς. Τις βγάζετε και τις ξεπλένετε με κρύο νερό (για να μπορείτε μετά να τις πιάνετε...). Κόβετε λεπτές λωρίδες, αλλά όχι μέχρι κάτω για να παραμείνει η πατάτα ολόκληρη. Την τυλίγετε σε ένα αλουμινόχαρτο την κάθε μια και την ψήνετε στους 180 στον φούρνο να γίνουν εντελώς. Λίγο πριν τις βγάλετε, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο να πάρουν λίγο χρωματάκι.

Για την σάλτσα με τις λιαστές ντομάτες
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζετε λίγο λάδι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζετε να πάρουν ελαφρώς χρώμα. Προσθέτετε τις λιαστές ντομάτες, λίγο αλάτι και πιπέρι και μετά απο 2-3 λεπτά και τον μαϊντανό. Αφήνετε 1-2 λεπτά ακόμα (ανακατεύετε...). Τέλος, προσθέτετε το μπαλσάμικο και δυναμώνετε τη φωτιά στο τέρμα για 1 λεπτό ακόμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη σάλτσα όπως είναι ή να την πολτοποιήσετε για ένα ωραίο spread.


13 comments:

  1. Foivi, ta kalamarakia fainoun poli nostima, kai tis patates. H Patates einai poli gnosto - ta lene Hasselback h Accordion potatoes.

    Alli fora, vale ena ksilino koutali dipla apo thn patata kai kopse...to maxairi tha ftasei mono mexri thn patata.

    ReplyDelete
  2. θελω να τα φαω ούλα!!! και ας παρω κιλά! ;)

    ReplyDelete
  3. Thanks Peter!!! I had no idea! I will the next time!!! Many kisses xxx!

    ReplyDelete
  4. Μου αρέσει ιδιαίτερα η πατάτα. Θα τη δοκιμάσω γιατί είμαστε ιδιαίτερα πατατόφιλοι στην οικογένεια.

    ReplyDelete
  5. Πολύ λαχταριστά όλα αλλά εγώ λιγουρεύτηκα τα καλαμαράκια! Τέλεια!

    ReplyDelete
  6. Η σύνθεση των υλικών πολύ δελεαστική για όλα!!
    Καλημέρα!!

    ReplyDelete
  7. πολυ νοστιμη ιδεα...η πατατα κλεβει την παρασταση...

    ReplyDelete
  8. Πωπω!!!Μου τρέχουν τα σάλια και μόνο που τα βλέπω!!!Θα το δοκιμάσω σίγουρα κάποια στιγμή!!!

    ReplyDelete
  9. Η πατάτα με τη σάλτσα, ολα τα λεφτά!

    ReplyDelete
  10. I have never seen something like that ! Looks different & daring. I am passing by also to tell about the giveaways in my blog: cooking books and page markers ! Everyone can participate. Kisses & bye !

    ReplyDelete
  11. Πατάτα και μετά καλαμαράκια, Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Α

    ReplyDelete
  12. The kalamarakia most definitely look extra crunchy ... just the way I like them! Tiganisa atherina me polenta/corn flour kapote alla pisteuw tha einai pio wraia ta kalamarakia ftiagmena me auto ton tropo. Tha to dokimasw.

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails