Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Monday, January 10, 2011

COLORFUL MACARONS! ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ MACARONS!




HELLO THERE!!! I am back after 10 days off work...! And i though i should start the New Year with an irresistible dessert... Macarons! This is my first attempt to make them. They didn't end up puffy enough, and that probably had to do with the fact that my oven is ancient... Ancient Greeks used to have that oven, and now it's stuck in my kitchen. So, the look of the macarons is not as puffy as it should be, but they are delicious, cute and so happy in their colors, don't you agree?

Macarons, is not a very difficult dessert. Difficult is to achieve the perfect form (which i didn't...) the perfect shape and the perfect puff. There are so many recipes in the blogsphere but i chose to use for my first attempt the ALMOST FOOLPROOF MACARONS recipe. This recipe uses Italian maringue, which is shinny (because of the syrup) and stable after the pastry comes out of the piping bag (which is very good and important). When i read the original recipe at My Food Geek, i felt a bit secure because the author was saying that this recipe is the only one after SO MANY OTHERS that works -finally- fine. I will try it again in a few days, by using another oven and then i will try another recipe and techniques for macarons by Canelle et Vannille to see the difference. OR should i just buy a new oven and macarons, and save some time?

Ok... lets go to the recipe.

ALMOST FOOLPROOF MACARONS
by My Food Geeks

For the Macarons:

120g egg whites, divided
35g sugar
150g finely ground almonds
150g powdered sugar


For the sugar syrup:

150g sugar and 50g water


Process the ground almonds and powdered sugar in the work bowl of a food processor.
In a stand mixer, whip 60g egg whites to soft peaks, add 35g sugar.
In the meantime, in a saucepan on high heat bring the water and sugar for the syrup to 230 F. on a candy thermometer.
Slowly add the boiling syrup to the egg whites and continue to whip on medium – high speed until they are completely cooled and you have a shiny meringue (10-15 minutes).
Mix the remaining 60g of egg whites and the sifted almond/sugar and carefully fold into the meringue.
Fill a pastry bag fitted with a plain tip with the mixture and pipe macarons about 3 inches in diameter on silpat lined baking sheet.
Bake at 320 for 15-25 minutes.
Check to see if macarons are done by grabbing the top of one macaron and trying to shake it. They are done when the top barely slides against the skirt. If they are not done, extend baking time by two minutes intervals, checking after each extension.

*To add color, just choose your favorite, and split the mixture you want to color (if you want more than one color), add the food coloring in (one or more drops for your favorite color), fold again the mixture to combine and then put it in the piping bag.
**For the filling you can use Chantilly, your favorite white or chocolate mousse, peanut butter, jam or even Nutella!


Δέκα μέρες άδεια. Φάνταζε σαν όνειρο και σαν όνειρο ήρθε και έφυγε. Εντάξει... ας μην γκρινιάζω. Τουλάχιστον ξεκουράστηκα. Δεν έκανα σχεδόν τίποτα. Και λέω σχεδόν, γιατί κάποια μικροπραγματάκια τα έκανα... θα αναρτήσω επόμενο post με λεπτομέρειες!

Αυτό που σίγουρα έκανα, ήταν να περάσω ένα ολόκληρο βράδυ (μέχρι νωρίς το ξημέρωμα) στην κουζίνα (και στον υπολογιστή) για να φτιάξω macarons! Ήξερα οτι σαν γλυκό είναι ολίγον... πακέτο, και αυτό γιατί όλη η επιτυχία είναι στην εμφάνιση που θα έχουν στο τέλος (δηλαδή στο ψήσιμο και εννοείται στο σχήμα...). Κατά τα άλλα δεν έχει καμιά ιδιαίτερη δυσκολία. Και επειδή το έψαχνα καιρό, διάβαζα παντού πόσες αποτυχημένες απόπειρες έχουν κάνει, πόσο κάθε φορά κάτι πήγαινε στραβά και δεν πετύχαινε η συνταγή (ειδικά για το σχήμα και το πόσο φουσκωτά και παχουλά είναι) κλπ κλπ.
Είπα να ξεκινήσω από μια συνταγή που λέγεται σχεδόν πανεύκολα macarons. Λέω... ας μειώσουμε τις πιθανότητες να γίνουν ένα με το ταψί... Οπότε ξεκίνησα από την συγκεκριμένη συνταγή, από το My Food Geek. Το αποτέλεσμα ήταν πολλά γλυκούλικα, χρωματιστά, πεντανόστιμα macarons που όμως δεν έγιναν παχουλά όπως σε κάτι άλλα blogs που έβλεπα, ούτε εντελώς καμπυλωτά απο πάνω. Κάποια μου έσπασαν και την ώρα που τα φωτογράφιζα, κάποια τα έφαγα... Δε βαριέσαι. Εμένα μου άρεσαν! Άλλωστε ποτέ δεν δήλωσα chef, ούτε Παρλιάρος. Αν και παίρνω όρκο, οτι αυτό που μου έκανε τη ζημιά ήταν ο φούρνος. Η αντίκα που έχω. Κατά τα άλλα ακολούθησα τη συνταγή κατά γράμμα. Άρα... φταίει ο φούρνος. Θα επαναλάβω την συνταγή σε άλλον φούρνο για να το επιβεβαιώσω. Μέχρι τότε, αγαπάω αυτά τα macarons όπως ακριβώς είναι. ΤΙ ΚΑΚΟ ΠΙΑ ΑΥΤΗ Η ΜΑΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ? Συμφωνείτε;


ΟΜΟΡΦΟΥΛΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΕΥΚΟΛΑ MACARONS!

Για τα Macarons:

120γρ ασπράδια αυγών (περίπου 4), χωρισμένα εξήντα και εξήντα

35γρ ζάχαρη
150γρ τριμμένο αμύγδαλο (σκόνη να είναι)
150γρ ζάχαρη άχνη

Για το σιρόπι:

150γρ ζάχαρη και 50γρ νερό



Αναμίξτε σε ένα μούλτι τα αμύγδαλα με την ζάχαρη άχνη.
Χτυπήστε στο μίξερ 60 γρ ασπράδι μέχρι να γίνουν μια καλή σφιχτή μαρέγκα και προσθέστε σιγά σιγά 35 γρ ζάχαρη.
Στο μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι, βάλτε σε δυνατή φωτιά το νερό με τη ζάχαρη για το σιρόπι. Ανακατέψτε κάθε λίγο. Χρησιμοποιείστε θερμόμετρο και κατεβάστε απο την φωτιά όταν η θερμοκρασία δείξει 110 βαθμούς Κελσίου. Αλλιώς, αν δεν έχετε θερμόμετρο, αφήστε το να βράσει (αφρίζει ελαφρώς) και απο τη στιγμή που θα αρχίσει να αφρίζει αφήστε το 2 λεπτά ακόμα και μετά κατεβάστε το απο την φωτιά.
Πολύ αργά ρίξτε λίγο λίγο το βραστό σιρόπι στη μαρέγκα (ενώ η μαρέγκα χτυπιέται αλύπητα στο μίξερ στο δυνατό) και αφήστε το μίγμα μαρέγκα-σιρόπι να χτυπιέται μέχρι να κρυώσει εντελώς (για περίπου 10-15 λεπτά).
Αναμίξτε τα υπόλοιπα 60 γρ ασπράδι με το μίγμα αμύγδαλο/άχνη και σιγά σιγά ρίξτε λίγη λίγη μαρέγκα μέσα. Αρχίστε να ανακατεύετε με ελαφρές κινήσεις απο κάτω προς τα πάνω (σαν να θέλουμε να διπλώσουμε το μίγμα γύρω απο την μαρέγκα, για περισσότερα δείτε εδώ πως ανακατεύουμε τη μαρέγκα).
Γεμίστε ένα κορνέ με το μίγμα.
Απλώστε αντικολλητικό χαρτί (λαδόκολλα) στο ταψί σας και φτιάξτε μικρά στρογγυλά μπισκοτάκια (κρατήστε κάθετα στο ταψί το κορνέ, πιέστε και μετρήστε 1, 2, 3, στοπ! και σηκώστε το κορνέ απότομα προς τα πάνω. Πηγαίνετε δίπλα αφήνοντας κενό και επαναλάβετε μέχρι να γεμίσει το ταψί σας).
Ψήστε τα macarons σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 για 15-25 λεπτά. Στη δεύτερη φουρνιά θέλει πιο λίγο χρόνο πάντα. Θα είναι έτοιμα, όταν απο πάνω έχουν κάνει μια ωραία φουσκωτή γυαλιστερή κρούστα και απο κάτω ΄΄κρατάνε΄΄ ελάχιστα. 
Αν η ωραία γυαλιστερή φουσκωτή επιφάνεια κρατήσει μέχρι να βγουν τα macarons απο τον φούρνο και μετά ξεφουσκώσει, δεν πειράζει. Να είδατε; Εγώ και ξεφούσκωτα τα έφαγα!

*Για να βάλετε χρώμα στα macarons, απλώς χωρίστε το μίγμα που θέλετε να χρωματίσετε πριν το βάλετε στο κορνέ. Διαλέξτε το αγαπημένο σας χρώμα, προσθέστε μία, δύο ή και περισσότερες σταγόνες, αναμίξτε το καλά και συνεχίστε κανονικά!
**Τα γεμίζετε με την αγαπημένη σας κρέμα, σαντιγί, μους σοκολάτας, μερέντα(!), καραμέλα γάλακτος, μαρμελάδα ή ακόμα και φυστικοβούτυρο!

16 comments:

  1. Είναι γλυκύτατα και πολύ πολύ χαρούμενα!!!
    Εγώ χαίρομαι να τα βλέπω!!!
    Καλή σου εβδομάδα:)

    ReplyDelete
  2. θέλω θέλω, καταπληκτικά χρώματα!

    ReplyDelete
  3. Χρόνια πολλά χαρούμενα γλυκά και χρωματιστά σαν τα macarons σου!
    Είμαι σίγουρη ότι θα είναι πολύ πιο νόστιμα από πολλά πανάκριβα, που κατα καιρούς έχω δοκιμάσει και με έχουν απογοητεύσει!
    ΥΓ. Σίγουρα ο φούρνος παίζει καθοριστικό ρόλο στο σχήμα...

    ReplyDelete
  4. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!! ΤΕΛΕΙΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ
    ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΟΛΥ!!!

    ReplyDelete
  5. τέλεια είναι και εγω θα πάρω τα ροζ που τα λιμπήστηκα!!!

    ReplyDelete
  6. Τι υπέροχα που δείχνουν!!!!
    Φανταστικά :)
    Έτσι γλυκά και πολύχρωμα να πάει όλη η χρονιά Φοίβη μου!!
    Φιλιά πολλά
    Καλό βράδυ

    ReplyDelete
  7. Εμένα μου αρέσουν πολύ και αν και η γεύση τους ήταν καλή ποιος νοιάζεται για το σχήμα τους?

    ReplyDelete
  8. Δεν εχω φαει ποτε... με φοβιζει λιγο το ασπραδι... ειναι ομως πολύ... τραβηχτικα!

    ReplyDelete
  9. Πω πω! Γλυκό υπερπαραγωγή.Πανέμορφα έγιναν και δείχνουν και σπιτικά και όχι ετοιματζίδικα

    ReplyDelete
  10. They look absolutely yummy, especially in front of that purple wall! Is that why you wanted a purple wall? I sometimes make macaroons but I have never done it this way and I will give it a try. Thanks for sharing. Hugs Vreni x

    ReplyDelete
  11. Μου τρέχουν τα σάλια ετεροχρονισμένα!!!

    ReplyDelete
  12. Καλή προσπάθεια μπράβο σου!!Είναι δύσκολο γλυκό απαιτεί τεχνική και ακρίβεια.Νομίζω πως δεν σου πέτυχε η μαρέγκα γιατί πρέπει να φτάσει στους 118 βαθμούς και χωρίς θερμόμετρο δεν γίνεται...
    Κάποια στιγμή που θα μου φύγει η τεμπελιά μου θα κάνω.Το μπλόγκ σου μου αρέσει πολύ!Έχει πολύ καλή αισθητική!!!!

    ReplyDelete
  13. Ώραιο το γλυκό, αλλά οι φωτό είναι σούπερ!
    Άλλο επίπεδο,

    Cheers

    ReplyDelete
  14. kalimera na sas rwtisw kati poso kostizei na to kilo k posa kommatia einai peripou sto kilo???gt thelw arketa!thelw omws auta ta xrwmatista!!gia paradeigma apo ton parliaro...???answer me plz!!! xilia thx!!!!

    ReplyDelete
  15. @Anonimos

    Geia sou file i fili! Ego ta macarons tha eftiaksa den ta agorasa. O parliaros pou anafereis einai ena akribo zaxaroplasteio. An mporeis na perimeneis mexri tin deutera, tha sou apantiso rotontas mia mathitria tou :)

    ReplyDelete
  16. geia sas, fovera macarons exei to MELISSA pastry ston stathmo metro AGIOS ADONIOS, vgainei peripou 1.20 euro to ena , pantou exoun sxedon tin idia timi, alla ta macaron tou MELISSA, einai fovera, mporw na pw oti sygkrinontai me tou LADUREE kai tou PIERRE HERME sto Paris.

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails