Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Friday, April 22, 2011

TRADITIONAL GREEK EASTER COOKIES AND GREEK EASTER BRIOCHE/TSUREKI! ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΑΜΜΩΝΙΑΣ










































I made Greek traditional Easter cookies! THEY ARE MIND BLOWING!!!
And yep... i made A LOT.

Έφτιαξα ''τα κουλούρια της Ελενίτσας''. Η Ελενίτσα ήταν μία από τις πιο αγαπημένες θείες μου. Πάντα όμορφη, γελαστή, κεφάτη, με τα αστεία της και πάντα βιαστική γιατί ''...κάτι είχε στο φούρνο!''. Τα κουλουράκια της ήταν τα αγαπημένα μου. Πάντα μου έφερνε και τα τιμούσα ιδιαιτέρως... Και μάλιστα τα κουλουράκια της, ήταν απο τις πρώτες συνταγές που έβαλα στο blog. Όσοι έχετε αφήσει τα κουλούρια για το Μ. Σάββατο, αν θέλετε δοκιμάστε την συνταγή. Είναι υπέροχα!













































 Ok, MORE THAN A LOT!!!

Βέβαια το παραέκανα με την ποσότητα. ΚΑΙ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΕΠΛΑΘΑ, ΕΨΗΝΑ, ΖΥΜΩΝΑ, ΦΟΥΡΝΙΖΑ, ΞΕΦΟΥΡΝΙΖΑ και πάει λέγοντας. Διότι ταυτοχρόνως έφτιαχνα και τα τσουρέκια. Και αυτά τα δυο δε λέει να τα κάνεις την ίδια μέρα... Η κούραση είναι απερίγραπτη. Πριν λίγες ώρες είχα μια κουζίνα βομβαρδισμένη... Ευτυχώς, κατάφερα και τα έβαλα όλα στη θέση τους και τουλάχιστον θα μπορέσω να φύγω αύριο, ήσυχη... και φορτωμένη με θερμίδες! Κυριολεκτικά φορτωμένη με θερμίδες, αφού επειδή δεν προλάβαινα να μαγειρέψω έτρωγα όλη μέρα κουλούρια.... Τώρα θα τους πάω τα υπόλοιπα στους δικούς μου, για να μοιραστούμε τις θερμίδες... Γιατί όπως λένε (ιδίως εγώ το λέω): ''Θεούλη μου, αν δεν μπορείς να με κάνεις αδύνατη, κάνε τους φίλους μου χοντρούς!!!'' (χιχι!!!)

I also made Greek Easter bread. Which is not a bread. It's more than a kind of brioche. It is our tradition to make cookies and Easter bread (which is called tsureki) AND NOBODY can stop eating them... They are SOOO tasty!!! You can see the Greek Easter Cookies recipe here. And now lets go to the Tsureki! Come on! You can say it! TSU-RE-KI!

Να και τα τσουρέκια! Αυτές οι κοτσίδες... μου θύμησαν το δημοτικό... Ήμουν σαν την πιτσιρίκα απο το μικρό σπίτι στο λιβάδι... σε βαθύ μελαχρινό. Πακέτο να φτιάξεις τα κοτσιδάκια, αλλά αν δεν το έχεις επιχειρήσει ποτέ, αξίζει τον κόπο να μπεις... στον κόπο. Θα νιώθεις πολύ περήφανος/η μετά!











































Greek traditional Easter bread/brioche, Tsureki recipe  
by S. Parliaros

You will need for 2 brioches

Time. More than 3 hours (waiting for the dough to rise). BUT IT IS WORTH IT! 

650 gr STRONG all purpose flour (Robin Hood, yellow pack)
100 gr fresh milk, slightly warm
40 gr fresh active yeast (a small cube, made from beer)
35 gr butter (melted, made from goat milk)
35 gr common cow butter 
160 gr icing sugar
3 eggs
5 gr mastic drops, (make it powder)
5 gr mahlab, (you will find it in the ''spices section'' in super markets. Make it powder)
100 gr slightly warm water
1 egg for the shine
some almond slivers to decorate it

In a saucepan, heat together the milk, the mahlab, the mastic, and the two kind of butters. Heat until all the butter melts and COOK NO MORE THAN THAT, because you will add the eggs and you don't want to make... scrabbled eggs! 

Add into the mixture the eggs and stir well to combine. 

In a small bowl, mix together the warm water with the yeast, and stir to combine. 

Add the water/yeast into the egg/butter mixture. Stir well. 
Now, add the flour, and start kneading! When you have a good but a bit sticky dough, make a ball, and with the help of a knife, curve a cross. 
Cover the dough with a towel, and put it in a warm place. Maybe you can cover it with a blanket also. 
Let it rise for 3 hours. When it reaches double size and the cross has disappeared, knead again some more  for a few minutes. 

Cut the dough in 3 equal parts. Cut each part in 3 equal parts again. For every brioche, you will need 3 parts, to make a plait shape brioche. You will make 2 big ones and one smaller brioche with this recipe. Let it rise again, at warm environment, until it reaches double size. 

Preheat the oven at medium temperature (180 C degrees). 

Brake an egg into a bowl and add 3-4 drops of water in. 

Beat the egg with the water a little bit, and with a pastry brush, carefully* lay some egg on the top of each brioche to give a shine. 

Now you can sprinkle some almond slivers on the top. 

Bake the Easter breads until they turn golden brown for about 30-40 min. If they change color earlier, just lay over them a non stick paper to protect them from burning.

*I said carefully, because you must not damage the surface of the brioche, otherwise it won't rise.













































Έφτιαξα τα τσουρέκια του Στέλιου Παρλιάρου. Χρειάστηκα πολύ λιγότερο χρόνο από μία ώρα που λέει η συνταγή. Ο Παρλιάρος λέει επίσης ''μόλις ξεροψηθούν και ξεκολλάνε απο τη λαδόκολα΄΄ πράγμα που τελικά γίνεται πολύ γρήγορα... Ευτυχώς ακολούθησα το ένστικτό μου και τα έβγαλα τη στιγμή που έπρεπε. Και μέσα είναι μαλακά και αφράτα και απ' έξω ξεροψημμένα! Αμυγδαλάκι δεν έχουν. ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΒΑΛΩ! Αλλά είναι πολύ νόστιμα! Έχουν πολύ διακριτική γεύση σε σχέση με τα παραδοσιακά που μυρίζει το μαχλέπι απο χιλιόμετρα. Γενικώς, είναι πιο light. Κακό δεν το λές αυτο. Βέβαια, εγώ γενικώς, πάντα επιλέγω ένα light προιόν όταν τρώω. Τρώω πχ τον άμπακο, αλλά πίνω και κόκα κόλα light!

ΥΛΙΚΑ για δυο νορμάλ μέγεθος τσουρέκια:

35 γρ. βούτυρο γάλακτος (πρόβειο)
35 γρ. βούτυρο αγελάδoς
100 γρ. φρέσκο γάλα
160 γρ. ζάχαρη άχνη
3 αυγά
5 γρ. μαχλέπι
5 γρ. μαστίχα τριμμένη ή 7 σταγόνες μαστιχέλαιο
100 γρ. νερό χλιαρό
40 γρ. φρέσκια μαγιά της μπύρας
650 γρ. αλεύρι σκληρό
1 αυγό για επικάλυψη
αμύγδαλο φιλέ


Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα βούτυρα, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή μη καεί και ανέβει πάνω από τους 50οC. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο μείγμα με τα βούτυρα. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε mixer όχι με το σύρμα αλλά με το εξάρτημα για ζύμωμα. Διαφορετικά ζυμώνουμε με την τεχνική του ''διπλώματος''. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι. Φτιάχνουμε μια μπάλα , χαράζουμε σε σταυρό, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και απο πάνω με κουβέρτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί η μάζα του και να χαθεί ο σταυρός. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη. Με τη βοήθεια ελάχιστου αλευριού φτιάχνουμε/πλάθουμε μπαστούνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Αν θέλουμε δίνουμε το σχήμα κουλούρας. Το τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα. Ανακατεύουμε το αυγό μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο με πολύ προσοχή να μην τρυπήσουμε το τσουρέκι και ξεφουσκώσει, αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα περίπου (ή και λιγότερο!!!) μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.



Καλή Ανάσταση σας εύχομαι! Να περάσετε υπέροχα!!!

Have a happy and delicious Easter!!!

24 comments:

  1. Just found your blog via Twitter. This looks absolutely delicious!

    ReplyDelete
  2. Καλή Ανάσταση στις καρδιές και στο Πνεύμα μας! Υγεία κι ευτυχία!

    ReplyDelete
  3. Τα ίδια τσουρέκια φτιάχνω και εγώ κάθε χρόνο! Είναι τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής. Τα κουλουράκια τα προσθέτω στη λίστα μου να τα δοκιμάσω. Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση Κατερινάκι!

    ReplyDelete
  4. Love your Easter bread and the Easter cookies look so delicious. Can I come for coffee? I'm enjoying Easter at home in Switzerland, the first time in 25 years. With school age kids, we were never travelling to Switzerland at this time of the year, but now we can travel whenever we want. Have a wonderful Easter my friend. Vreni xx

    ReplyDelete
  5. καλο πασχα καλη ανασταση...

    φιλια πολλα..

    ReplyDelete
  6. Καλή Ανάσταση, τα καλούδια σου υπέροχα κοριτσάκι!

    ReplyDelete
  7. ΠΩ ΠΩ!!!ΚΟΥΡΑΣΗ!!!Χαράς το κουράγιο σου!Γέλασα με το γνωμικό σου και το ενστερνίζομαι απόλυτα ,αν δεν μπορώ να είμαι αδύνατη κάνε και τους άλλους χοντρούς!!!....
    ΦΙΛΙΑ!!

    ReplyDelete
  8. Και του χρόνου να είσαι καλά.
    Μοσχομυριστά και τακουλουράκια και τα τσουρέκια έγιναν τέλεια.
    Καλά να περάσεις
    Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα

    ReplyDelete
  9. Καλη Ανάσταση !!! Kαι του χρόνου!!! εγώ περιορίστηκα στα τσουρέκια!!!
    ( και ζήτω η coca cole light!!!)

    ReplyDelete
  10. Και του χρόνου να είσαι καλά!
    Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα με υγεία και ευτυχία:)

    ReplyDelete
  11. Καλή Ανάσταση Καροτάκι μου! Του χρόνου "σπίτι σου"!;) (καλά-καλά αλλά έτσι λένε) :)
    Έχεις χρυσά χεράκια τελικά!

    ReplyDelete
  12. Καλή Ανάσταση καροτάκι μου!

    ReplyDelete
  13. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗΗΗΗ!
    ΦΙΛΙΑ χ2 ..ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΠΑΣΧΑ!
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑ

    ReplyDelete
  14. Πολύ ωραία τα κουλουράκια και τα τσουρέκια σου,έχω καταγράψει τις συνταγές για τα κουλουράκια και για την τυροκαυτερή που μου αρέσει πολύ!!!Καλό Πάσχα σου εύχομαι!!!

    ReplyDelete
  15. Donkie η δοδολογία είναι για ένα τσουρέκι;
    Έχω πάρει τα υλικα και περιμενω απαντηση σου για να ξεκινησω!

    ReplyDelete
  16. @ Anonymous

    Όχι βγαίνουν δυο μεγαλούτσικα τσουρέκια, λίγο μικρότερα απο τα μακρουλά με τις πλεξούδες στο σουπερ μάρκετ (για να καταλάβεις περιπου το μέγεθος). Βέβαια αν τα πλάσεις μικρά θα σου βγουην πιο πολλά. Καλή επιτυχία!!! και καλό Πάσχα!

    ReplyDelete
  17. 2 Anonymous
    Χτύπα καλά στο μίξερ τα υλικά. Δώσε λίγο χρόνο εκεί! Και εμπιστεύσου το μάτι και τη μύτη σου για το πότε είναι έτοιμα!

    ReplyDelete
  18. Σε ευχαριστω για την απάντηση!
    Δεν έχω πείρα για να καταλάβω με το μάτι, πρώτη φορά θα φτιάξω!
    Χτύπημα γερό - τσεκ!
    Έχω αρχίσει την προεργασία!
    Θα σε ενημερώσω γα το αποτέλεσμα!
    Καλό Πάσχα!

    ReplyDelete
  19. Ντόνκι...ξέχασες την πιο σημαντική συμβουλή....
    ΜΗΝ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΜΑΜΑ ΣΟΥ!!!!

    Πάει το τσουρεκάκι μου :-(

    Αν έχω το κουράγιο θα δοκιμάσω ξανά αύριο....

    ReplyDelete
  20. @ Anonymous
    τι συνέβη και χάλασε το τσουρεκάκι;;; Δες τις φωτό και υπολόγισε περίπου να τα βγάλεις όταν το χρώμα μοιάζει της φωτογραφίας! Επίσης μην ανοίξεις τον φούρνο το πρώτο 20λεπτο τουλάχιστον! Αν δεν έχεις μίξερ, ζύμωσε με τα χέρια σου, οχι με μπουνιές, διπλώνεις, σπρώχνεις με μπουνιά, διπλώνεις σπρώχνεις με μπουνιά κ.ο για περίπου 15 λεπτά! Ελπίζω να ξαναδοκιμάσεις γιατί αξίζει τον κόπο!

    ReplyDelete
  21. Τίποτα από αυτά, η ζύμη έγινε υπέροχη και μοσχομυριστή!
    Απλώς για να φουσκώσει πιο γρήγορα μου είπε η μητέρα μου να το βάλω στο φούρνο και αυτό ξεράθηκε από πάνω!!
    Πρέπει να το αφήσω όσο χρόνο λέει δηλ 3ώρες στην αρχή και 1 ώρα μετά;
    Θα το φτιάξω οπωσδήποτε, πήγα και ξαναπήρα υλικά ;-)

    ReplyDelete
  22. @Anonymous
    Πολλοί το βάζουν το ζυμάρι στο φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (στους 40) για να επισπεύσουν τη διαδικασία, αλλά εγώ απλώς το αφήνω όσες ώρες προβλέπεται και ετοιμάζω κάτι άλλο... συνήθως κουλούρια!

    ReplyDelete
  23. Έγιναν πανέμορφα τελικά!
    Έκανα δύο φορές την δοσολογία, με την πρώτη έκανα τρία, ατομικά υποτίθεται, αλλά βγήκαν μεγαλούτσικα και με την άλλη δόση έκανα 1 πλεξούδα και είναι γίγας, αυτό ψήνεται ακόμη!
    Αλλά είναι υπέροχα!
    Εμφανισιακά, δεν έχω δοκιμάσει ακόμη!
    Πώς τα διατηρούμε μέχρι να τα φάμε Μ. Σάββατο;

    Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια, είσαι πολύ καλή!

    Μαγειρίτσα θα μας βάλεις;! ;-)

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails