Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Friday, December 14, 2012

Easy peasy lemon tart! Εύκολη μπισκοτένια τάρτα λεμονιού!

























Remember when i told you about a lemon tart that looks sexy, tastes delicious and it is easy peasy to make it? Well, Smitten Kitchen did it again! And i just had to try it in my Donkey's kitchen... well... now i am a smitten donkey as well! After this lemon pie, and this one, and of course this one, this shortbread lemony tart is my next best thing when i go lemonicious!

Tην βλέπετε; Εξαφανίστηκε σε χρόνο dt...Μετά από αυτήν την λεμονόπιτα, και αυτήν εδώ, και αυτήν την τάρτα λεμονιού, ήρθε αυτή εδώ από το Smitten kitchen να ολοκληρώσει την συλλογή ''λεμονοξυνούλι και θεσπέσιο''. Αυτή εδώ είναι πολύ εύκολη τάρτα. Δοκιμάστε την όπως και τις άλλες φυσικά! Αν βαριέστε ΤΟΟΟΣΟ πολύ να φτιάξετε την ζύμη, πάρτε μια έτοιμη, αλλά οπωσδήποτε δοκιμάστε τις κρέμες λεμονιού. Η κάθε μια έχει την χάρη της. Δε θα σας πω ποια είναι η αγαπημένη μου, γιατί σας θέλω αντικειμενικούς. Αλλά μία απ΄όλες απλώς είναι μοναδική!











































Easy peasy shortbread lemon tart

recipe via Smitten Kitchen slightly changed

Makes enough for one 9-inch tart crust

Crust
1 1/2 cups all-purpose flour
1/2 cup confectioner’s sugar
1/4 teaspoon salt
1 stick plus 1 tablespoon (9 tablespoons) very cold (or frozen) unsalted butter, cut into small pieces
1 large egg* i didn't use one



Lemon Filling

1 ½ lemon peeled (no whites) and seeded*original recipe calls for one whole lemon 
Zest of one lemon
4 eggs, slightly beaten
2 tablespoon cornstarch
¼ teaspoon salt
1 ½ cup sugar
115 gr butter (one stick)



Place flour, sugar and salt in a food processor and combine the ingredients. Add the butter in chunks and pulse until the mixture becomes sandy. Cover with plastic and chill for 2 hours. Place the butter mixture in slightly buttered tart pan and press with your hands until you have a flat smooth surface. Use your fingertips to make thick sides on the pan. Use a fork to pierce the base of the tart. Use a cellophane to cover the tart pan and put it in the refrigerator for at least 30 minutes.


To fully or partially bake the crust: Preheat the oven to 375 degrees F/190 C degrees. Butter the shiny side of a piece of aluminum foil and fit the foil, buttered side down, against the crust. Since you froze the crust, you can bake it without weights but you can use them if you want to. Just lay a parchment paper over the pie and pour some beans over it. Put the tart pan on a baking sheet and bake the crust for 20 to 25 minutes.
Remove the foil. Bake the crust about 10 minutes longer to fully bake it (To partially bake it, only an additional 5 minutes is needed.) Transfer the pan to a rack and cool the crust to room temperature, and proceed with the rest of your recipe.



Make the filling.

In a food processor mix together all the ingredients. Pour the filling into the pre baked tart shell. Bake the lemon pie for about 30-40 min at 170 Celsius degrees or until the center top of the filling is set (feel it with the back of a spoon).  



Serve chilled with some icing sugar on top.  
 




































Εύκολη λεμονόπιτα ή μπισκοτένια τάρτα λεμονιού με ολόκληρo λεμόνι!

συνταγή από το Smitten Kitchen-- ελαφρώς αλλαγμένη


Για ταρτιέρα 23 εκ.


Για την ζύμη της τάρτας:
Μιάμιση κούπα αλεύρι για όλες της χρήσεις
μισή κούπα ζάχαρη
1/4 του γλυκού αλάτι
135 γρ παγωμένο ανάλατο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια 

1 αυγό (προαιρετικό, εγώ δεν έβαλα) 

Για τη γέμιση:
Ξύσμα από ένα λεμόνι 
Ενάμιση λεμόνι, καθαρισμένο από το άσπρο, κομμένο σε φέτες και ξεσποριασμένο
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
115 γρ βούτυρο
1 ½ κούπα ζάχαρη
¼ του γλυκού αλάτι
4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα

Φτιάξτε τη ζύμη

Ανακατέψτε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέστε το βούτυρο και χτυπήστε σε μίξερ ή μούλτι να ομογενοποιηθούν. Βάλτε τη ζύμη σε ελαφρώς βουτυρωμένη ταρτιέρα και με τα δάκτυλά σας πιέστε ώστε να δημιουργήσετε μια λεία επιφάνεια στην βάση και να φτιάξετε τις άκρες. Οι άκρες θέλουμε να είναι λίγο πιο χοντρές. Καλύψτε με σελοφάν και βάλτε την τάρτα στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον(έτσι δε θα φουσκώσει στο ψήσιμο και δε θα χρειαστεί ‘’βαρίδια’’. Αν παρόλα αυτά δε θέλετε να ρισκάρετε, βάλτε από πάνω μια λαδόκολλα και ρίξτε φασόλια ή ρύζι για βάρος όταν το ψήσετε. Συνεχίστε με την διαδικασία). 
Αλείψτε την αστραφτερή πλευρά ενός αλουμινόχαρτου με βούτυρο. Τοποθετήστε με την βουτυρωμένη πλευρά κάτω, πάνω την παγωμένη τάρτα και πιέστε να εφάπτεται με την επιφάνεια της. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο , βάλτε την τάρτα σε σχάρα στο μεσαίο ύψος του φούρνου και ψήστε για περίπου 20'-25' λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και βγάλτε την από τον φούρνο (σε περίπτωση που έχετε βάλει ‘’βαρίδια’’ πετάξτε τα). Ψήστε για άλλα 5 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο αν θα ξαναμπεί στο φούρνο να ψηθεί και η γέμιση (ή για δέκα λεπτά αν θέλετε να ψηθεί εντελώς και κάνετε άλλη γέμιση που δεν απαιτεί ψήσιμο). Αφήστε να κρυώσει.
 

Χαμηλώστε την θερμοκρασία στους 170ο

Φτιάξτε τη γέμιση λεμονιού

Χτυπήστε σε μούλτι όλες τις φέτες λεμονιού με όλα τα υλικά. Βάλτε το για λίγο στο ψυγείο. Ρίξτε πάνω από την βάση της ελαφρώς ψημένης και κρύας πια τάρτας. Ψήστε για 35 λεπτά περίπου (να σταθεροποιηθεί στο κέντρο και να πάρει ξανθό χρώμα) στους 170ο . Αφήστε τη λεμονόπιτα να κρυώσει εντελώς και βάλτε τη στο ψυγείο. Σερβίρεται κρύα πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη. 
 






photos by Donkey and the Carrot

13 comments:

  1. Mmmm looks delicious! I love lemony desserts!

    ReplyDelete
  2. Κούκλα φαίνεται! κι έχω αδυναμία στα ξινά!!!

    ReplyDelete
  3. Τρελαίνομαι για λεμονόπιτα (και γενικότερα οποιοδήποτε γλυκό με λεμόνι)! Μέχρι στιγμής δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω τίποτα, αλλά με αυτές τις συνταγές μάλλον θα υποκύψω στον πειρασμό!

    ReplyDelete
  4. Υπέροχη τάρτα, τρελαίνομαι για λεμόνι!

    ReplyDelete
  5. Φανταστική τάρτα! Και σίγουρα πολύ αρωματική!

    ReplyDelete
  6. μμμ...γλυκό και ξινό τρελαίνομαι!!!Εκτυπώνω να δωσω στην φίλη μου τη συνταγή, γιατί εγώ θα την καταστρέψω!!!!!!!!

    ReplyDelete
  7. Yπέροχη τάρτα λεμονιού!
    Σαν να νοιώθω τη λεμονάτη γεύση της κρέμας :)

    Φιλιά

    ReplyDelete
  8. Κάτι μου λέει ότι η καλύτερη θα είναι η λεμονόπιτα με μαρέγκα...έπεσα μέσα;

    Έναν ζεστό καφέ και μια λεμονόπιτα παρακαλώ!!!

    ReplyDelete
  9. τι να πω πως εγώ την τρώω σαν τρελλη !!!!!
    Η γ κλήρωση του χριστουγεννιατικου πανηγυριού του Stars and icicles τελείωσε , πέρασε να πάρεις το βραβειάκι συμμετοχής και αν θες μου στέλνεις την διεύθυνση σου στο katitimou@gmail.com για να σου στέιλω ένα συμβολικό δωράκι σε ευχαριστώ καλή μου

    ReplyDelete
  10. φοβερη μπραβο σου

    σε περιμενω στην παρεα μου να μου λες την αποψη σου για οσα κανω

    ReplyDelete
  11. Νοστιμοτατη και υπεροχα φωτογραφμενη!

    ReplyDelete
  12. aaa πολύ ωραία ιδέα για γλυκάκι. Θα την κάνω και θα σου πω εντυπώσεις!!!

    ReplyDelete
  13. I love lemon pies! thanks for the recipes!

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails