ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ! ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ!
από το μενού του πάρτυ του Donkey and the Carrot, που το μαγείρεψε το Donkey and the Carrot!
ΥΛΙΚΑ
800γρ κιμά
250γρ μοσχαρίσιο συκώτι
½ κιλό μακαρόνια Νο.2
1 μεσαίο κρεμμύδι
¾ νεροπότηρου, κόκκινο κρασί
1 νεροπότηρο πελτέ ντομάτας (εγώ έβαλα 2 κουταλάκια πελτέ και ένα ποτήρι πουμαρό συμπυκνωμένη ντομάτα όχι πελτέ)
ελαιόλαδο
χοντρό αλάτι
πιπέρι
τριμμένο γαρύφαλλο
τριμμένο μπαχάρι
νερό όσο χρειαστεί
3 αυγά και ασπράδια από 6 αυγά
700 γραμμ τριμμένο κεφαλοτύρι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ZYMH
1 κιλό και 3 κουταλιές αλεύρι
2 & ¼ ενός φλiτζανιού βούτυρο
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
3 ολόκληρα αυγά
κρόκους από 6 αυγά
1/2 ποτήρι του κρασιού κονιάκ.
1/2 ποτήρι του κρασιού χυμό πορτοκαλιού
EΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Καθαρίζετε και τρίβετε το κρεμμύδι, βάζετε λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα και το κρεμμύδι για να σοταριστεί . Προσθέτετε τον κιμά, ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και αφήνετε να τσιγαριστεί καλά. Ψιλοκόβετε τα συκωτάκια και τα ρίχνετε και αυτά στην κατσαρόλα να τσιγαριστούν. Σβήνετε με το κόκκινο κρασί και σκεπάζετε αμέσως την κατσαρόλα να πάρουν τα υλικά το άρωμα του κρασιού, Αφήνετε να το πιούν για περίπου 5’. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε καλά και προσθέτετε χοντρό αλάτι, πιπέρι, το τριμμένο γαρύφαλλο και το τριμμένο μπαχάρι. Ανακατεύετε, προσθέτετε λίγο νερό και αφήνετε να βράσουν τα υλικά και να πιούν το νερό, ενώ έχετε σκεπάσει την κατσαρόλα. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την ξεσκεπάζετε για να κρυώσουν λίγο.
Βάζετε νερό να βράσει σε άλλη κατσαρόλα, προσθέτετε αλάτι και ρίχνετε τα μακαρόνια. Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνετε και τα απλώνετε σε δυο πετσέτες να στεγνώσουν καλά.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
Σε ένα μίξερ, ρίχνετε το βούτυρο να χτυπηθεί καλά μόνο του και προσθέτετε τη ζάχαρη και τα 3 ολόκληρα αυγά Προσθέτετε τους κρόκους από άλλα 6 αυγά. Φυλάτε σ ένα μπόλ τα ασπράδια. Όσο χτυπάει το μίξερ τα υλικά, προσθέτετε μέσα το κονιάκ ,τον χυμό πορτοκαλιού και κουταλιά κουταλιά το αλεύρι, μέχρι να σφίξει καλά.
Σε ένα μίξερ, ρίχνετε το βούτυρο να χτυπηθεί καλά μόνο του και προσθέτετε τη ζάχαρη και τα 3 ολόκληρα αυγά Προσθέτετε τους κρόκους από άλλα 6 αυγά. Φυλάτε σ ένα μπόλ τα ασπράδια. Όσο χτυπάει το μίξερ τα υλικά, προσθέτετε μέσα το κονιάκ ,τον χυμό πορτοκαλιού και κουταλιά κουταλιά το αλεύρι, μέχρι να σφίξει καλά.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Σπάτε 3 ακόμα αυγά στα ασπράδια που αφήσαμε προηγουμένως και τα χτυπάτε με το μίξερ σαν ομελέτα. Τα προσθέτετε στον κιμά και ανακατεύετε. Σε μια μεγάλη λεκάνη, ρίχνετε το μείγμα από τα αυγά που μόλις ετοιμάσατε, λίγο τριμμένο τυρί, λίγα μακαρόνια, λίγο κιμά, ανακατεύετε και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
Σπάτε 3 ακόμα αυγά στα ασπράδια που αφήσαμε προηγουμένως και τα χτυπάτε με το μίξερ σαν ομελέτα. Τα προσθέτετε στον κιμά και ανακατεύετε. Σε μια μεγάλη λεκάνη, ρίχνετε το μείγμα από τα αυγά που μόλις ετοιμάσατε, λίγο τριμμένο τυρί, λίγα μακαρόνια, λίγο κιμά, ανακατεύετε και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
XΤΙΣΙΜΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟΥ
Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη, τη στρώνετε με τα χέρια στον πάτο μιας κατσαρόλας και αρχίζετε να "χτίζετε" τα τοιχώματα της κατσαρόλας γύρω γύρω και μέχρι επάνω. Βάζετε από πάνω τη γέμιση που ετοιμάσατε με το κιμά τα μακαρόνια και τ΄αβγά και την πιέζετε για να σταθεροποιήσει τη ζύμη στα τοιχώματα και να μη μείνει κενό. Βάζετε κατά διαστήματα τυρί τριμμένο και πιέζετε. Ανοίγετε την υπόλοιπη ζύμη με τον πλάστη και σκεπάζετε τη γέμιση, σαν καπάκι. Ξεχωρίζετε με ένα μαχαίρι τα τοιχώματα της ζύμης γύρω γύρω από την κατσαρόλα και τα ενώνετε με τη ζύμη από πάνω
Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη, τη στρώνετε με τα χέρια στον πάτο μιας κατσαρόλας και αρχίζετε να "χτίζετε" τα τοιχώματα της κατσαρόλας γύρω γύρω και μέχρι επάνω. Βάζετε από πάνω τη γέμιση που ετοιμάσατε με το κιμά τα μακαρόνια και τ΄αβγά και την πιέζετε για να σταθεροποιήσει τη ζύμη στα τοιχώματα και να μη μείνει κενό. Βάζετε κατά διαστήματα τυρί τριμμένο και πιέζετε. Ανοίγετε την υπόλοιπη ζύμη με τον πλάστη και σκεπάζετε τη γέμιση, σαν καπάκι. Ξεχωρίζετε με ένα μαχαίρι τα τοιχώματα της ζύμης γύρω γύρω από την κατσαρόλα και τα ενώνετε με τη ζύμη από πάνω
Ψήνετε σε μέτριο φούρνο 160 βαθμούς για 3 ώρες περίπου. ΑΦΗΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ... ΤΟΥΜΠΑ σε μια μεγάλη πιατέλα. Κόβετε σε κομμάτια και μμμμμμ!!!!!!!!!
Το βενετσιάνικο παστίτσιο είναι μία παραδοσιακή συνταγή των Κυθήρων για την Κυριακή της Αποκριάς.To παστίτσιο αντί για μπεσαμέλ έχει μια κρούστα απο γλυκειά ζύμη. Είναι συνταγή αρκετά πολύπλοκη. Παρουσιάστηκε στην εκπομπή "ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΧΩΡΙΟ" του κυρίου Ηλία Μαμαλάκη. Το μαγείρεψε η κ.Ιωάννα Καλοκαιρινού.
GREEK PASTITSIO: THE UNKNOWN ONE!
It doesn't matter if you understand Greek or not. To make this recipe first watch the 2 videos and then read my recipe. You will understand why! I made this AMAZING, AMAZING, AMAZING pastitsio for my Donkey's Party! It was a huge success!!!!!Ingredients
800 gr minced beef
250 gr beef liver cut in very small pieces
½ kgr spaghetti with large holes Νο.2
1 medium onion (yellow or red), grated
¾ of the cup grated tomato and 2 teaspoons tomato puree
Olive oil (1 cup and more)
Flur de sel or common salt
Pepper
1 teaspoon clove powder
1 tablespoon allspice powder
water as much as needed
3 eggs
700 gr grated kefalotiri, it is a dry hard white cheese that is ideal for pasta. Otherwise use what you prefer. But not Edam or any yellow cheese.
Ingredients for the crust
1 kgr and 3 tablespoons all purpose flour
2 & ¼ of a cup butter
1½ cup sugar
3 eggs
yolks from 6 eggs
1/2 cup cognac /liqueur
1/2 cup fresh orange juice
METHOD
FOR THE STUFFING
In a large heavy bottom pan saute the onion for some seconds. Add the minced beef and stir until is well sauted (it will turn slighly brown). Add the cut in small pieces beef liver in. Stir and saute some more. Add the wine and rapidly put the lid on the pan. Let it cook like that for about 5 minutes. Add the grated tomato and the tomato puree, add the salt, the pepper, the clove powder and the allspice powder. Stir some more, add 1 1/2 glass of water. Let it cook in medium/low temperature until the liquids are few and the minced meet is ready. When it is ready take it off the heat and let it cool. You don't want much of liquids or hot stuff on your dough, so try not to have much liquids or hot ingredients when you will try to fill the pasta into the dough.
Cook the spaghetti the way you use to, strain the spaghetti and put it on towels. This way all the water will go on the towels and it won't stay on the pasta. Let the pasta cool and stain completely (YOU SHOULD SEE THE VIDEO!)
METHOD FOR THE SWEET CRUST
In a mixer machine, add the butter and beat it in high speed. After some minutes, add the sugar and 3 eggs. Add 6 egg yolks. Keep the egg whites for later. While the mixer is beating the ingredients, add the cognac, the orange juice and tablespoon by tablespoon the flour, until you have a thick dough.
In a large heavy bottom pan saute the onion for some seconds. Add the minced beef and stir until is well sauted (it will turn slighly brown). Add the cut in small pieces beef liver in. Stir and saute some more. Add the wine and rapidly put the lid on the pan. Let it cook like that for about 5 minutes. Add the grated tomato and the tomato puree, add the salt, the pepper, the clove powder and the allspice powder. Stir some more, add 1 1/2 glass of water. Let it cook in medium/low temperature until the liquids are few and the minced meet is ready. When it is ready take it off the heat and let it cool. You don't want much of liquids or hot stuff on your dough, so try not to have much liquids or hot ingredients when you will try to fill the pasta into the dough.
Cook the spaghetti the way you use to, strain the spaghetti and put it on towels. This way all the water will go on the towels and it won't stay on the pasta. Let the pasta cool and stain completely (YOU SHOULD SEE THE VIDEO!)
METHOD FOR THE SWEET CRUST
In a mixer machine, add the butter and beat it in high speed. After some minutes, add the sugar and 3 eggs. Add 6 egg yolks. Keep the egg whites for later. While the mixer is beating the ingredients, add the cognac, the orange juice and tablespoon by tablespoon the flour, until you have a thick dough.
About the filling
Add 3 eggs in the 6 egg whites and beat them slightly. Pour them all together into the minced beef mixture. Stir while you do that! In a large bowl sprinkle some grated cheese, then a handful of pasta, then some tablespoons of minced beef mixture and repeat until the end of the ingredients. Then use your hands to combine gently.
HOW TO BUILT THE PASTITSIO!
First of all you have to have a zinc pot (the old fashion one, that grandma's use to have!). And now... at this point you DEFINATELY HAVE TO WATCH THE VIDEOS! DO IT! IT IS AN AMAZING DISH! Try it and i promise you, you won't believe how delicious it is!!!
Bake the PASTITSIO at 160 C degrees for 3 hours! LET IT COOL COMPLETELY otherwise it may break in pieces when you try to take it out of the zinc pan.
PART 2
αυτο ειναι στα υποψην. πρωτη φορα το βλεπω με επικαλυψη ζυμης.
ReplyDeleteεχω μια ατελειωτη λιστα to do.
για ποσα ατομα ειναι οι δοσεις που αναφερεις?
@great
ReplyDeleteβρες μια κατσαρολα αλουμινενια, τις παλιές της γιαγιάς, χωρίς χερούλια (σπάστα όπως έκανα εγώ) ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΤΟ!!!! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ! ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟ! Βγαίνει όσο βλέπεις στην πρώτη φωτό! 4 άτομα χαλαρά!(αν και εμείς το καταφέρναμε άνετα και 2!!!)
ok. σε ευχαριστω.
ReplyDeleteθα το φιαξω νομιζω συντομα!
ασε να το δει η κορη μου!!!!!!!! :)
Ε !!!Ευχαριστούμε για την συνταγή αυτή ,θα την καταευχαριστηθούμε νομίζω μικροί και μεγάλοι!!!!
ReplyDelete(το μύνημά σου δεν χάθηκε απλά παράπεσε στην προηγούμενη ανάρτηση).....
ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!
Όντως δεν υπάρχει αυτό το φαγητό!
ReplyDeleteΟι φωτό σου σούπερ!
Τα Κύθηρα αγαπημένος - μαγικός προορισμός!!!!!
καλό υπόλοιπο καλοκαίρι , φιλιά :)