Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Wednesday, November 23, 2011

Crispy chicken with okra. Κοτόπουλο με μπάμιες












































This is a typical, classic Greek dish. It is called chicken with okra. If you ask me it is just delicious. Amazing. Incredible. BUT you have to cook it right. Otherwise the okra will be soaky and slimy, and trust me, nobody likes that. 


Κοτόπουλο με μπάμιες. Μελωμένο κοτόπουλο με τραγανές μπάμιες για την ακρίβεια. Ένα κλασσικό ελληνικό πιάτο, μια κλασσική συνταγή, μαμαδίσιο φαγητό όπως συνηθίζουμε να λέμε, που ταιριάζει με φέτα και μπόλικο χωριάτικο ψωμί. Συνήθως οι άντρες δεν τρελαίνονται για το συγκεκριμένο φαγητό. Ίσως λοιπόν να μην το έχουν φάει σωστά και αντί οι μπάμιες να είναι τραγανές απ΄ έξω και μαλακιές μέσα, να το έχουν δοκιμάσει στην πιο ζελεδοειδή μορφή του... Αυτό εξαρτάται από διάφορα πράγματα.
Από το αν έχεις χρησιμοποιήσει φρέσκιες ή καταψυγμένες μπάμιες, αν τις ψέκασες με ξύδι πριν τις μαγειρέψεις ή στο σωτάρισμα(που κάνει πολύ καλή δουλειά!), από το πόσο τις έχεις κουράσει με το ανακάτεμα όταν τις μαγείρευες και κυρίως αν έχει φτιαχτεί το φαγητό σε κατσαρόλα ή σε φούρνο (πχ γάστρα).

Προσωπικά βάζω πάντα ξύδι (είτε σε φρέσκιες, είτε σε καταψυγμένες) το φτιάχνω πάντα στο φούρνο και το σωτάρω προηγουμένως. Ετσι η μπάμια γίνεται crispy, κοινώς τραγανή και δεν έχω τέτοια θέματα.

Όσο ζούσα με τους γονείς μου στην εφηβεία μου, οι μπαμιες ήταν πάντα φρέσκιες. Έτσι με ένα λεπτό μαχαιράκι, καθαρίζαμε κυκλικά την κορυφή της μπάμιας, όπως ακριβώς υποδεικνύει το σχήμα της στην κεφαλή της, και έπειτα, τις βάζαμε σε ένα μπωλ και τις καταβρέχαμε για λίγο με ξύδι (μαρινάρισμα). Μετά τις ξεπλέναμε, τις στεγνώναμε και τις περνάγαμε από το τηγάνι για σωτάρισμα.

Σήμερα εγώ, σπανιώς χρησιμοποιώ φρέσκιες μπάμιες κι αυτό συμβαίνει από έλλειψη χρόνου. Σίγουρα το φρέσκο έχει άλλη χάρη και ποιότητα, αλλά και το καταψυγμένο κάνει μια χαρά τη δουλειά του όταν τρέχεις. Όπως και να έχει, είναι ένα πεντανόστιμο, γρήγορο και οικονομικό φαγητό και όταν ξεροψήνεται σε φούρνο, μελώνει και γίνεται ένα υπέροχο γεύμα.












































These tips will help you only if you use fresh cut okra. If you use frozen ones, skip this step for now.

Run cool water over okra to remove any dirt. Trim the stems with a vegetable knife. Remove only the stems. Peel off a thin layer at the base of the okra pod with a knife following the shape of the okra. Put the okra into a bowl, and spray a generous amount of vinegar. Not a balsamic! A common red vinegar. Let it stand for some minutes. Rinse again, put the okra on a kitchen towel and start cooking!


Στις φωτογραφίες, εγώ σερβίρισα τις μπάμιες σε τσέρκι με κυβάκια φέτας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να παίρνεις ένα ρίσκο σχετικά με την ακεραιότητα της εύθραυστης μπάμιας. Αλλά αν θελήσετε να σερβίρετε το φαγητό σας κάπως έτσι, απλώς τοποθετήστε τις μπάμιες μέσα και μην τις πατήσετε βίαια, παρα μόνο ελαφρά.













































Baked chicken with okra recipe

 Ingredients

6 chicken drumsticks, skin off
500 gr frozen okra or fresh (follow the instructions above on how to peel the okra)
2 big red onions, finely cut
1 cup olive oil
3 garlic cloves, finely cut
some dried oregano (1 tbsp)
some chopped parsley
salt and pepper
allspice berries (5 or 6)
1 cinnamon stick
1 cup crushed tomato pulp (can of concentrated tomato)
a pinch of sugar
2 shots of red common vinegar
some Feta cut in cubes

  
First rinse the chicken drumsticks under water. Pat them with absorbent paper and season with salt and pepper.

Meanwhile, in a large heavy bottom pan, add the olive oil and when it gets hot, add carefully the chicken. Sauté for 5 min until golden brown and then take them off the pan.

Add the onions in the pan. Saute some minutes until transparent.

Add the allspice berries, the cinnamon stick, the garlic cloves give a good stir and saute for one more minute.

Add the okra and give a couple of good stirs (or some more but gently). Don't overdo it because the okra will split. When the okra starts turning light golden brown add the vinegar. Let it reduce for a minute.

Add the tomato, the sugar, salt and pepper. Shake the pan. Let it cook at medium temperature for 5 minutes.

In a preheated oven, add the okra with the red sauce and the chicken drumsticks into an oven pan. Arrange everything so that chicken drumsticks touches the bottom of the pan (and not on the okra because okra will melt down).

Add hot water until the chicken is half way covered. Sprinkle with oregano and parsley. Cook in medium high temperature until the chicken is crispy, the okra is a bit golden brown and the sauce is rich and thick.
Serve while it is still hot with some feta. Enjoy!













































Κοτόπουλο με μπάμιες και φέτα

θα χρειαστείτε:

6 μπουτάκια κοτόπουλου, χωρίς την πέτσα
μισό κιλό κατεψυγμένες μπάμιες (για τις φρέσκιες δες στην αρχή του ποστ)
μία κούπα ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2/3 από ένα συμπυκνωμένο πουμαρό (ή 5-6 φρέσκιες ντομάτες τριμμένες)
μια πρέζα ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
5-6 μπαχάρια
αλάτι και πιπέρι
λίγο ξύδι (ένα κουπάκι του καφέ περίπου)
λίγη αποξ. ρίγανη
λίγο μαϊντανό λεπτοκομμένο
φέτα

Καθαρίστε τα μπουτάκια, και πασπαλίστε τα με αλάτι και πιπέρι. Σε αντικολλητική κατσαρολίτσα βάλτε το λάδι να κάψει και προσθέστε τα κοτόπουλα. Με μια ξύλινη κουτάλα σωτάρετε τα κοτόπουλα γρήγορα να πάρουν χρώμα από όλες τις μεριές (για 5 λεπτά). Βγάλτε τα απο την κατσαρόλα.

Τώρα στην κατσαρόλα προσθέστε τα κρεμμύδια και σωτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέστε τα σκόρδα, την κανέλα, τα μπαχάρια, και σωτάρετε ένα λεπτό ακόμα.

Προσθέστε τις μπάμιες παγωμένες και ανακατέψτε προσεκτικά μια- δυο φορές από την στιγμή που θα τις ρίξετε. Αν θέλετε να τις ξανακουνήσετε ''κουνήστε'' την κατσαρόλα ή κάντε το πολύ προσεκτικά με κουτάλα μη σας λιώσουν. Μόλις πάρουν χρώμα, ρίξτε λίγο ξύδι και αφήστε το να εξατμιστεί. 

Προσθέστε την ντομάτα, την ζάχαρη και αφήστε να πάρει μια καλή βράση (5 λεπτά).

Προθερμάνετε τον φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία. Σε γάστρα ή πήλινο ή ταψάκι, ρίξτε με προσοχή τις μπάμιες με τη σάλτσα και μετά τοποθετήστε το κοτόπουλο. Φροντίστε να είναι σε ευθεία και όχι το κοτόπουλο να πατάει την μπάμια γιατί θα την λιώσει.  Δοκιμάστε για αλάτι και προσθέστε αν χρειάζεται. Ρίξτε ζεστό νερό μέχρι να καλύψει το μισό κοτόπουλο. Πασπαλίστε με ρίγανη και μαϊντανό.

Ψήστε μέχρι το κοτόπουλο να γίνει τραγανό και οι μπάμιες να πάρουν λίγο χρώμα και να ξεροψηθούν. Η σάλτσα στο τέλος πρέπει να είναι μπόλικη, αλλά πηχτή.
  • Εάν χρειαστεί να ανακατέψετε τις μπάμιες, κάντε το απαλά. Κανονικά δεν το αγγίζεις το φαγητό άμα μπεί στο φούρνο.
  • Εάν χρειαστεί να προσθέσετε νερό, ρίξτε ζεστό.
  • Εαν χρειαστεί βάλτε αλουμινόχαρτο από πάνω το οποίο το αφαιρείτε στα τελευταία λεπτά ψησίματος.
  • Εαν ψήσετε σε γάστρα, βάλτε μισό ποτήρι νερό και καπακώστε το φαγητό. Αφαιρέστε το καπάκι στα τελευταία λεπτά ψησίματος για να πάρει χρώμα.
Σερβίρετε ενώ είναι ζεστό (αλλά και κρύο είναι τέλειο!) με μπόλικη φέτα και χωριάτικο ψωμί!

12 comments:

  1. It looks fantastic.I love okra.Such a pitty not many people use it.

    ReplyDelete
  2. Τέλειο φαγητό!!! Έτσι το κάνω κι εγώ.
    Νομίζω ότι την επόμενη μέρα είναι πάντα καλύτερο!!!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  3. Με αυτό τον τρόπο μαγειρέματος και παρουσίασης, μπορείς να πείσεις οποιονδήποτε να τις φάει.
    Εγώ τις ζεματίζω σε αλατισμένο νερό με ξύδι κι έτσι κατόρθωσα να τις τρώω.
    Φιλιά.

    ReplyDelete
  4. Yum Yum, that sound delicious. I have never cooked okra, can you believe it???

    ReplyDelete
  5. Μα τι φανταστική παρουσίαση!!
    Λατρεύω αυτό το φαγάκι, αλλά δεν τολμώ να πάρω πηρουνίτσα για να μην χαλάσω το ντεκόρ χα χα χαα!!!
    Γεια στα χέρια σου!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  6. Τέλειο. Και η παρουσίαση σκίζει!

    ReplyDelete
  7. Eμμ, έχω κάποιες απορίες,

    για πόσα άτομα είναι η συνταγή?
    μέτριος φούρνος 150-170?
    πόση ώρα θέλει να ψηθεί?

    Κάποιοι είμαστε πρωτάρηδες στο σπορτ.:-)

    ReplyDelete
  8. Μικρή τις έτρωγα σαν τρελλή, μετά τις βαρέθηκα λίγο. Το πιάτο σου με έκανε να τις νοσταλγήσω!

    ReplyDelete
  9. Ωραίο φαγητό, από τ' αγαπημένα μας!
    Είναι φτιαγμένο με μεράκι και του φαίνεται. Έτσι δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ και είναι ευκαιρία... Και η φέτα! Του πηγαίνει σίγουρα.
    Υπέροχο και το φαγητό και οι εικόνες, μπράβο!

    ReplyDelete
  10. @Ina
    Ίνα μου, μέτριος φούρνος είναι στους 170-180. Τα άτομα τα μετράς με τα μπουτάκια και με το πόσα τρώει έκαστος. Εμείς είμαστε 2, και βγάζω και βραδινό (από ένα μπουτάκι έκαστος το βράδυ!). Υπολόγισε 2 μπουτάκια στον καθένα. Μπορείς να βάλεις 1 κιλό μπάμιες αν έχεις μπόλικο κόσμο. Πρόσθεσε λίγο παραπάνω σάλτσα. Μισή ώρα περίπου θέλει. Θα το δεις από το κοτόπουλο, η μπάμια ψήνεται αμέσως. Σημαντικό να ξεροψηθεί το κοτόπουλο και να έχει πηχτή σαλτσούλα. Την σάλτσα την αυξομειώνεις με το νερό. Αν το κοτόπουλο είναι μέσα σε μπόλικα υγρά στο ταψί, θα έχει ψηθεί σίγουρα. Το μόνο που θα περιμένεις είναι να ξεροψηθεί και να πήξει η σάλτσα σου! Ελπίζω να σε βοήθησα!

    ReplyDelete
  11. I will thought of baking chicken with okra. I love okra and I will definitely try this recipe. Thanks.

    ReplyDelete
  12. αγαπημενο φαγητο και το εχεις σερβιρει τοσο ομορφα!

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails