Ok these are my cookies. You know. The ones from my son's Christening. The ones i made by scratch as every other little thing edible or not that day! Remember? So this is the cookie recipe written in Greek for my Greek readers. But you can read it straight from the original site!
Όταν ανέβασα το link με την DIY BAΠΤΙΣΗ του γιού μου, σας είχα τάξει μεταξύ άλλων να σας δώσω και την συνταγή για τα μπισκότα. Πέρασαν 3 μήνες από τότε, αλλά δε βαριέσαι, κάλιο αργά παρά ποτέ! Βλέπετε από τότε τρέχω σαν τον συγχωρεμένο τον Βέγγο και όλη μου η ενέργεια είναι γύρω από το παιδί. Σήμερα λοιπόν αποφάσισα να το ανεβάσω αυτό το ποστ, πρώτον γιατί τα μπισκότα είναι τέλεια και δεύτερον γιατί όπως προανέφερα σας το χρωστούσα. Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Τα μπισκότα αυτά ειναι φανταστικά. Μαμαδίστικα, σαν φαρίν λακτέ, μοσχομυρίζουν παιδική τροφή. Ο τρόπος για να σας γίνουν τέλεια είναι:
Πρώτον, να μην τα κάνετε λεπτά. Ούτε και υπερβολικά χοντρά. Ένας πόντος ύψος στο ζυμάρι πριν το ψήσιμο, είναι μια χαρά.
Ο φούρνος να είναι προθεσμασμένος. Κάντε λίγα για δοκιμή να δείτε πώς λειτουργεί ο αέρας και οι αντιστάσεις του.
Αν τα έχετε στο ψυγείο, θα κρατήσουν καλύτερα το σχήμα τους.
ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ baking powder κλπ, αν φτιάχνετε μπισκότα με έντονο σχέδιο γιατί φουσκώνουν και χαλάει το σχήμα τους, ιδίως στις ακρούλες. Βάλτε baking powder μόνο αν τα κάνετε στρογγυλά, οπότε δε θα χαλάσει κάτι.
Η ζύμη πρέπει να κολλάει ελαφρώς στα χέρια, αλλιώς θα σας γίνουν σκληρά. Τα θέλουμε - επαναλαμβάνω - τραγανά και αφράτα.
Αδειάστε δυο ράφια από το ψυγείο για να βάζετε λαδόκολλες με κομμένα /σχηματισμένα μπισκότα πριν τα ψήσετε.
Βουτάτε το κουπατ σε ζάχαρη άχνη, βοηθάει να ξεκολλάει από την ζύμη όταν κόβετε τα μπισκότα.
Τα περισσεύματα ζύμης όταν ξαναζυμωνονται έχουν λίγο ποιοτικά κατώτερο αποτέλεσμα στο ψήσιμο, αλλά όχι κάτι τραγικό.
Βγάλτε τα μόλις ροδίσουν οι άκρες. ΜΟΛΙΣ ΡΟΔΙΣΟΥΝ. Αφήστε τα να κρυώσουν σε σχάρα.
Αποφύγετε την πολύ υγρασία τις μέρες που θα τα ετοιμάζετε, νωτίζουν.
Φυλάξτε τα σε μεταλλικό δοχείο, διατηρούν την φρεσκάδα τους για πολύ καιρό, ή τυλιγμένα ένα ένα σε σελοφαν.
Μπορείτε να τα φτιάξετε μέχρι και ένα μηνα πριν και τα να τα παγώσετε. Θα γλιτώσετε χρόνο αν έχετε μεγάλες ετοιμασίες και το μόνο που θα έχετε να κάνετε μετά, είναι να περάσετε την ζαχαρόπαστα.
Ξεπαγώνουμε χωρίς το σελοφάν. Διάβασε οπωσδήποτε αυτό το ποστ.
Πάμε για την συνταγή;
Μπισκότα βουτύρου/ζάχαρης
ΥΛΙΚΑ για 40 περίπου μπισκότα
(αυτό παίζει με το μέγεθος κλπ...)
2 1/2 κούπες ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κούπες ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες ή σπόροι από κανονικό κλαράκι βανίλιας
5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. baking powder (*μόνο αν θέλετε να φουσκώσουν και δεν σας απασχολεί το σχήμα)
1 κ.γ. αλάτι
Οδηγίες:
Χτυπήστε να ομογενοποιηθούν βούτυρο και ζάχαρη μαζί σε ένα μπωλ, σε μέτρια ταχύτητα για ένα λεπτό περίπου. Με μια σπάτουλα πάρτε ότι έχει μείνει αχτύπητο από τα πλαϊνά του μπωλ και ξαναχτυπήστε για περίπου 2-3 λεπτά. Μην παραχτυπήσετε γιατί θα πάρει πολύ αέρα το μίγμα. Αν θέλετε φουσκωτά μπισκότα οκ, αλλά αν φτιάχνετε κάτι με σχήμα θα το χάσει στο ψήσιμο. Οπότε κρίνετε ανάλογα με το τι φτιάχνετε.
Προσθέστε αργά τα αυγά και χτυπήστε. Μαζέψτε τα πλαϊνά με την σπάτουλα και ξαναχτυπήστε για λίγο.
Προσθέστε την βανίλια. Ανακατέψτε με την σπάτουλα.
Ανακατέψτε τα στεγνά υλικά μαζί σε μια λεκανίτσα (αλεύρι, αλάτι και αν βαλετε μπέικινγκ).
Ρίξτε το μίγμα με το αλεύρι στο μπωλ με τα αυγά τη ζάχαρη και το βούτυρο. Καλύψτε με μια πετσέτα μπωλ και μίξερ και χτυπήστε (την πετσέτα την βάζουμε για να μην γίνει όλο το σπίτι με αλεύρι). Χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα για 3 λεπτά. Ρίξτε μια ματιά, όταν γίνει ένα το ζυμάρι είμαστε έτοιμοι. Μην το παραχτυπήσετε, θα γίνει σκληρό.
Κόψτε δυο φύλλα απο μια λαδόκολα. Ανάμεσά τους βάλτε την μπάλα απο το ζυμάρι. Βάλτε το ''σάντουιτς'' λαδόκολα-ζυμάρι-λαδόκολλα στο ψυγείο για μια ώρα. Βγάλτε και τοποθετήστε τον πλάστη πάνω από την λαδόκολλα και ρολάρετε (ωστε να σας βοηθήσει να ανοιχτεί κατευθείαν στην λαδόκολλα χωρίς να κολλάει στον πλάστη). Μόλις ανοίξετε ένα φύλο πάχους ενος εκατοστού (φροντίστε να έχει το ίδιο πάχος παντού), βάλτε ξανά το ''σαντουιτς'' στο ψυγείο για μια ώρα.
Αφαιρέστε την πάνω λαδόκολλα και με ένα κουπάτ, κόψτε το στο επιθυμητό σχέδιο. Αφαιρέστε τα περισσεύματα και αφήστε τα κομμένα μπισκότα όπως είναι στην λαδόκολλα.
Βάλτε ξανά την λαδόκολλα με τα κομμένα πλέον μπισκότα για δέκα λεπτά στο ψυγείο. Ετσι θα κρατήσουν καλύτερα το σχήμα τους στο ψήσιμο.
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 176 βαθμούς κελσίου.
Ψήστε τα μπισκότα για 8-12 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν οι άκρες. Αφήστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός φούρνου εννοείται.
Για την διακόσμηση με ζαχαρόπαστα.
Ζαχαρόπαστα λευκή μισού ή ένος κιλού
χρώματα ζαχαροπλαστικής υγρά, χρώμα της επιλογής σας
ένα ξυλάκι ή οδοντογλυφίδα
κουπάτ μπισκότου
λίγη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
ένα κουπάκι με νερό και ένα πινελάκι
Πάρτε ένα polybag σακουλάκι τροφίμων και βάλτε μέσα την λευκή ζαχαρόπαστα που θα αγοράσετε. Πάρτε λίγο χρώμα με την μύτη από ένα ξυλάκι που χρησιμοποιούμε για σουβλάκια (ή οδοντογλυφίδα), και ''σκουπίστε το'' πάνω στην ζαχαρόπαστα. Δουλέψτε την ζαχαρόπαστα στο χέρι σαν πλαστελίνη να πάει το χρώμα παντού (καλό θα ήταν να φοράτε γάντια). Μια σταγόνα είναι υπεραρκετή αν την δουλέψετε αρκετά, αλλά αυτό θα το αποφασίσετε εσείς για το πόσο χρώμα θα βάλετε.
Κλείστε την σακουλά για να μην ξεραίνεται. Κρατήστε εκτός, την ποσότητα της ζαχαρόπαστας που θα δουλέψετε εκείνη την ώρα. ΑΝ σας ξεραθεί βρέξτε τα δάχτυλά σας και ξαναδουλέψτε την να επανέλθει η ελαστικότητά της. Αν σας παραβραχεί, λίγη ζάχαρη άχνη βοηθάει πάντα, όπως επίσης και αν σας κολλάει στα χέρια. Πασπαλίστε λίγη ζάχαρη και στην επιφάνεια που ακουμπάτε την ζαχαρόπαστα.
Ανοίξτε ένα πλατύ στρογγυλό σχήμα, μισό πόντο περίπου σε ύψος από την ζαχαρόπαστα. Κόψτε με κουπάτ. Ξεκολήστε την κομμένη σε σχήμα ζαχαρόπαστα και με ένα πινελάκι που έχετε βουτήξει σε νερό, περάστε μια φορά ελαφρώς την κάτω πλευρά που θα ακουμπήσει πάνω στο μπισκότο. Κολλήστε επιτόπου πάνω στο μπισκότο την βρεγμένη πλευρά και μην πιέσετε πολύ δυνατά. Χαιδέψτε καλά από πάνω την ζαχαρόπαστα να γίνει λεία. Αφήστε να στεγνώσει εντελώς και εαν θέλετε να προσθέσετε λεπτομέρειες με νέα ζαχαρόπαστα ή με ζαχαρωτά, ακολουθήστε τον ίδιο τρόπο: περάστε την επιφάνειά τους με ένα βρεγμένο πινελάκι και τοποθετήστε πάνω απο την ζαχαρόπαστα πχ ένα μάτι από smarties.
ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΟΣΤ: ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ CUPCAKES ΜΕ 3D ΕΛΕΦΑΝΤΑΚΙΑ ...και όχι μόνο ελεφαντάκια :)
dough recipe and inspiration by SWEETOPIA
Συμφωνώ με όλα τα τιπ σου! Τι τέλεια που είχαν γίνει :-)
ReplyDeleteΑπλά άπαιχτα!!! Πολλά πολλά συγχαρητήρια για το εξαιρετικό αποτέλεσμα!!!
ReplyDeleteΚρατώ τη συνταγή γιατί και το μπισκότο φαίνεται πολύ ωραίο αλλά και τα λες ωραία με τη ζαχαρόπαστα και για μένα το στραβάδι είναι ότι πρέπει!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Θα κάτσω να φτιάξω τα πιο ωραία μπισκοτάκια που έχω φάει ποτέ!!! Και φυσικά θα τα φάω όλα μόνη μου!! Απορώ με την ψυχική σου αντοχή που τα μοιράστηκες με εμάς και δεν τα κράτησες για σένα!!
ReplyDeleteγεια στα χερια σου!!! η συνταγη εφυγε για το τεφτέρι! με τη ζαχαρόπαστα δεν τα παω καλα συνίθως κανω το royal icing αλλα θελω να πειραματιστώ κάποια μέρα! ολα φαινοταν υπεροχα στη βαφτιση!! μπραβο σου!
ReplyDeleteΠανέμορφα είναι όλα!
ReplyDeleteTέλεια!
ReplyDeleteΕτσι τα κανω κι εγώ με τη ζαχαρόπαστα.
Βάζω υγρή βανίλια και το άρωμα είναι φοβερό. Μοσχομυρίζει όλο το σπίτι.
Φιλια
Δεν ειναι πως σε εμπιστεύομαι απόλυτα αλλα πόσο γουστάρω αυτές τις λεπτομέρειες που μας γράφεις που προσωπικά με βοηθάνε τρελά!!!
ReplyDeleteΕισαι φοβερή!!
Θα τα δοκιμάσω σιγουρα. Πλησιαζει η γιορτη της κόρης μου και τα σκέφτομαι κέρασμα για το σχολείο.
Πολυ ωραια φαινονται -μπραβο σου!
ReplyDeleteΛεω να δοκιμασω να τα κανω και εγω.
2,5 κουπες βουτυρο σε γραμμαρια ποσο ειναι; μια συσκευασια των 250γρ η περισσοτερο;
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete1 κούπα βούτυρο είναι περίπου 230 γρ . Βάλε μια συσκευασία του μισού κιλού και μισό στικ επιπλέον.
ReplyDeleteΤέλεια....Θα τα κάνω για το μαιευτήριο....Για 3 εβδομάδες νωρίτερα, αν τα τυλίξω σε σελοφάν ένα-'ενα πρέπει κατάψυξη ή αντέχουν και έξω;;;
ReplyDeleteΟχι Ελένη μου, μια χαρά κρατάνε και σε μεταλλικό δοχείο. Ένας κυβος ζάχαρης μέσα θα τα κρατήσει τραγανά. Καλή επιτυχία!
DeleteΣ΄ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή!!!!!!Τα έχω κάνει πολλές φορές και είναι καταπληκτικά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Συγχαρητήρια για τις δημιουργίες σου!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteποια μαρκα ζαχαροπαστα να παρουμε για να ειναι νοστιμη, γιατι εχω ακουσει οτι οι περισσοτερες δεν εχουν ωραια γευση...
ReplyDeleteΚαλησπερα, προσπαθησα να τα φτιαξω για την βαφτιση του γιου μου, αλλα στην πρωτη δοκιμη μου απλωσε η ζυμη μολις τα εβαλα στο φουρνο με αποτελεσμα να κολλησουν μεταξυ τους κ να χαλασει το σχημα. Τι μπορει να φταιει;
ReplyDeleteΑπο γυση ομως σουπερ. Ελπιζω η δευτερη αποπειρα να ειναι πετυχημενη!!!!
Χρειάζεται περισσότερο αλεύρι. 2 κούπες.
Deleteελπιζω να σου πετυχαν. Τα υλικά ειναι ακριβώς για να βγαίνει ένα αερινο μπισκότο. Το πολύ αλεύρι τα σκληραίνει. Ναι, φαινονται να κολλάνε αρκετά, αλλα αν παγώσουν λιγο στο ψυγείο δεν εχουν θέμα. Εκτός κι αν εβαλες baking powder και φούσκωσαν/απλωσαν. Οπως και να έχει ελπίζω να τα ευχαριστήθηκες!
Deleteκαλησπέρα.....νομίζω πως αυτή η συνταγή είναι που έψαχνα τόοοοσο καιρό για μπισκότα με ζαχαρόπαστα...νόστιμα, μυρωδάτα και βουτυρένια....ετοιμάζομαι να φτιάξω τα υπέροχα μπισκοτάκια σου για τη βάπτιση του ανιψιού μου....όταν λες....μισό στικ? μισό των 500gr η μισό των 125? σε ευχαριστώ εκ των προτέρων Ευαγγελια
ReplyDeleteΤο βρήκα τυχαία πάλι το blog σου μετά από πολύ καιρό που είχα κάνει τα μπισκότα στη βάπτιση της κόρης μου. Ένα έχω να σου πω, ξετρελάθηκαν όλοι! έχουν πολύ δουλειά (δεν πρόκειται να τα ξανακάνω είναι η αλήθεια) αλλά είναι τα μόνα που αξίζουν! well done!
ReplyDelete