'' GEMISTA'' in Greek, means ''Stuffed'' and it is one of the most popular dishes in Greek cuisine. It is a Summer ''must'', especially if you want to eat something simple and delicious and... it is simply delicious! Of course when you eat Greek Gemista, you ALWAYS serve it with some Feta cheese. Actually there is almost no Greek dish that doesn't demand Feta cheese. Here in Greece one of the most unexpected food combination is watermelon with Feta cheese. Yep, you read right... It is an amazing combination.
Ένα φαγητό που δεν λείπει από κανένα τραπέζι και σίγουρα ξέρουν να μαγειρεύουν οι περισσότερες Eλληνίδες, είναι τα γεμιστά. Τα λατρεύω και εγώ και πραγματικά όταν σκέφτηκα να τα ανεβάσω στο blog στην κατηγορία ελληνικές συνταγές, άρχισα να ψάχνομαι μήπως το έχω ήδη κάνει. Είτε ξέρετε να φτιάχνετε γεμιστά, είτε όχι, είμαι σίγουρη οτι θα συμφωνήσετε μαζί μου οτι αξίζει τον κόπο να τα φτιάξετε και να τα απολαύσετε. Σας τα υπενθυμίζω λοιπόν... Το αγαπημένο αυτό κλασσικό φαγητό, πάει τέλεια στο γραφείο, τρώγεται μια χαρά κρύο, έχει ένα σωρό βιταμίνες, μπορείτε να προσθέσετε από κουκουνάρι και σταφίδες, μέχρι κιμά και φέτα στην γέμιση και εγώ σας τα παρουσιάζω όπως ακριβώς μου αρέσει να τα τρώω: κλασσικά με ρυζάκι και μυρωδικά!
GEMISTA / STUFFED TOMATOES AND PEPPERS RECIPE
This is the light version of the recipe. No need to saute anything. But if you want to... just do it!
Serves 4-6 persons
Ingredients
4 medium/large peppers (try to pick same size)
4 medium/large ripe tomatoes(try to pick same size)
1 cup olive oil
1 1/2 cup rice (about 2 tbsp per vegetable and the rest will be poured among the vegetables in the baking tray)
1/3 cup concentrated tomato juice
2-3 garlic cloves, peeled
2 cups of water
2 medium onions, finely chopped
some parsley finely chopped
3-4 basil leaves, finely chopped (optional)
some mint finely chopped (optional)
6 medium potatoes, peeled, halved and quartered (or some baby potatoes, peeled)
Salt and freshly ground pepper to taste
Preheat the oven to 180/375 degrees.
Rinse peppers and tomatoes and cut a cap from the top of each one(keep the caps for later). Clean the seeds from each pepper and with the use of a tablespoon, try to take off/scoop out the tomato pulp and make an empty tomato shell. You can take a look here on how to do it step by step.
Carefully try not to damage the surface of the tomato shell (you don't want any holes or something, because all the juices will run out). Just take out the tomato pulp and leave back an empty tomato shell ready to stuff it. Sprinkle some salt and pepper inside of each shell. Set your vegetables in the baking tray, add the potatoes among them here and there. Put the tomato pulp into a food processor. Add the onions, two garlic cloves and beat slightly until you have a slightly crumby mixture (it's ok if there are still some small chunks). Put the mixture in a basin, add salt, some pepper the chopped herbs the concentrated tomato juice and the rice. Stir to combine and then add HALF of the olive oil. Stir one more time. Use a tablespoon to stuff the vegetables. Fill each one up to 2/3 full with the rice mixture. Cover with the caps you cut off earlier, making sure they totally fit (securing with toothpicks if necessary). Sprinkle with some olive oil all over them, add some salt and fresh ground pepper on each top of the vegetables. Add the water in the baking tray.
Bake until the potatoes are soft and the caps of the veggies turn slightly brown and the rice is done when tasted (add water to the baking dish if necessary during cooking and foil on top if needed ).
notes:
*This version is the light one. If you want, you can saute the pulp tomatoes with the onion first, and then continue with the rest of the recipe.
**You can add raisins or/and pine nuts in the rice mixture.
*** You can add some sauteed minced beef in the rice mixture.
****You can use all kind of vegetables, like zucchini, aubergines etc.
ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ
Δεν τσιγάρισα τίποτα. Αυτή η εκδοχή είναι πιο light. Παρόλα αυτά, δεν υπολείπεται σε γεύση. Διαβάστε την πρώτα καλά μέχρι τέλους, ιδίως αν δεν τα έχετε ξαναφτιάξει.
Θα χρειαστείτε (για 4-6 άτομα)
4 μέτριες, ώριμες ντομάτες (διαλέξτε ίδιο μέγεθος, για να ψηθούν ομοιόμορφα)
4 πράσινες πιπεριές, ίδιο μέγεθος
2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε κυβάκια
2-3 σκελίδες σκόρδου
1/3 κούπας συμπυκνωμένη ντομάτα (όχι πελτέ)
μια χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
3-4 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
6 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες στα 4, ή μερικές baby μικρές στρογγυλές πατατούλες, καθαρισμένες
1 κούπα λάδι
1 1/2 κούπα ρύζι καρολίνα (περίπου 2 κ.σ. για το γέμισμα κάθε λαχανικού, και το υπόλοιπο ρύζι θα το ρίξετε χύμα στο ταψί)
2 κούπες νερό (όσο ψήνονται, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε νερό στο ταψάκι για να μην κολλήσει το ρύζι που έχουμε ρίξει χύμα στο ταψί)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ξεπλένετε τις πιπεριές και τις ντομάτες. Κόβετε ένα καπάκι από το καθένα και το κρατάτε για μετά. Αφαιρείτε τους σπόρους από τις πιπεριές και τους πετάτε. Με ένα κουτάλι της σούπας, προσπαθείτε σιγά σιγά να αδειάσετε το εσωτερικό κάθε ντομάτας, χωρίς να τρυπήσετε το ''κέλυφος'' της ντομάτας. Μην πετάξετε το εσωτερικό της κάθε ντομάτας θα το χρειαστούμε. Αφού ανοίξετε και αδειάσετε τα λαχανικά, πάρτε τις ντομάτες που αφαιρέσατε από το εσωτερικό της κάθε ντομάτας, και βάλτε τις σε ένα μούλτι. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Χτυπήστε ελαφρώς μέχρι να ψιλοκοπούν. Ρίξτε το μίγμα σε μια λεκάνη. Προσθέστε το συμπυκνωμένο τοματοχυμό. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και φυσικά το ρύζι. Ανακατέψτε. Αρχίστε να γεμίζετε μέχρι το μισό ή τα 2/3 το κάθε λαχανικό. Ρίξτε γύρω από τις πιπεριές και τις ντομάτες τις πατάτες. Ρίξτε ενδιάμεσα και το υπόλοιπο ρύζι (γύρω από τα γεμιστά). Προσθέστε στο ταψί νερό μπόλικο (παραπάνω από μια κούπα αν χρειαστεί, υπολογίστε να φτάνει μέχρι τα μισά της πατάτας). Καλύψτε την κάθε ντομάτα με το καπάκι της (να εφάπτει) και κάντε το ίδιο και με τις πιπεριές. Αλατοπιπερώστε λίγο ακόμα από πάνω και ρίξτε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο από πάνω.
Ψήστε μέχρι να γίνουν μαλακές και ξεροψημένες οι πατάτες, και να πάρουν χρώμα τα καπάκια των γεμιστών. Προσοχή να μη σας κολλήσει το ρύζι που έχετε ρίξει στο ταψί, οπότε τσεκάρετέ το συχνά. Αν τα καπάκια σας καίγονται γρήγορα, βάλτε ένα αλουμινόχαρτο από πάνω. Επίσης πριν τα βγάλετε από τον φούρνο, βεβαιωθείτε οτι έχει γίνει και το ρύζι μέσα στα λαχανικά.
*μπορείτε να τσιγαρίσετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις ψιλοκομμένες ντομάτες με λίγο ελαιόλαδο πριν τα βάλετε στην λεκανίτσα και τα ανακατέψετε με τα μυρωδικά και το ρύζι. Σε αυτή την περίπτωση απλώς ψιλοκόψτε το σκόρδο και το κρεμμύδι.
**βεβαιωθείτε πρώτα οτι χωράνε όλα σας τα λαχανικά στο ταψί σας και μετά ανοίξτε τα και αδειάστε τα.
***μπορείτε να βάλετε εκτός από ντομάτες και πιπεριές, κολοκυθάκια και μελιτζάνες.
**** μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα, λίγο κιμά, σταφίδες ή/και κουκουνάρι.***** μπορείτε να μην ρίξετε χύμα ρύζι στο ταψί αν δε θέλετε. Σε αυτή την περίπτωση, απλώς υπολογίστε 2 κουταλιές της σούπας για κάθε λαχανικό.
hummm!!! Parece ser uma delícia.
ReplyDeleteΕίναι από τα αγαπημένα μου φαγητά και μου αρέσει περισσότερο κρύο!!!
ReplyDeleteΠολύ όμορφες φωτογραφίες!!!!
Mια μερίδα τώρα παρακαλώ. Ντοματούλα & πιπερίτσα και πατατούλες.
ReplyDeleteΑντε... το ψωμί το βάζω εγώ..:)
Λατρεμένο φαγητό του καλοκαιριού.
Ωραία παρουσίαση.
Δεν υπάρχει πιο νόστιμο κ καλοκαιρινό φαγητο!!!
ReplyDeleteΦέτα με καρπούζι! Ναι! Το βραδινό μου όλο το καλοκαίρι!
ReplyDeleteΓεμιστά θα φτιάξω σήμερα το βράδυ!
Τα παρουσιάζεις όλα τόσο λαχταριστά!
Δέσποινα Κ.
These are beautiful! I loooove tomatoes! Yum :)
ReplyDeleteGreat recipe, my dear! Thanks a lot! :)
ReplyDelete