Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Friday, May 14, 2010

LEMON LOAF!!! Ψωμάκι ή κεκάκι; Κουλουράκι ή φρατζολάκι; Δε θέλω να το μάθω! Θέλω να το φάω!!!

Ψωμάκι ή κεκάκι;;;; Μαλακό και σχετικά ζουμερό μέσα, τραγανό απέξω... φυσικά αντί για λεμόνι μπορείτε να το κάνετε πορτοκαλένιο ή με μανταρίνι! Μια εικόνα χίλιες λέξεις...
Πολλές εικόνες... να γλύφεις τα δάχτυλά σου!



































photos and recipe by Vintage Mixer

Lemon Loaf
makes one loaf

INGREDIENTS

1 1/2 cups + 2 TB sugar
3 eggs
Grated zest of 2 unwaxed lemons
2 3/4 cups All Purpose Flour
1 1/2 tsp baking powder
1 tsp salt
1 cup whole milk
1/2 tsp pure vanilla extract
1 stick + 5 TB unsalted butter, melted


Lemon Syrup:
freshly squeezed juice and grated zest of one lemon
1/4 cup sugar
1/2 cup water


DIRECTIONS


Preheat oven to 325 degrees. Mix sugar, zest, and eggs in electric mixer until well mixed. Sift into separate bowl, the flour, baking powder, and salt. In another bowl combine milk and vanilla extract.
Add 1/3 of the flour mixture to the sugar mixture and beat well. Then add 1/3 of the milk mixture. Repeat this two more times until well mixed. Turn mixer up to high speed and beat until mixture is light and fluffy. Turn mixer to low and add melted butter. Mix until well incorporated. Pour into 9x5 inch loaf pan that has been greased and dusted with flour. Bake 1 hour and 15 minutes. Loaf should be golden brown and bounce back to the touch. Let cool slightly in the pan before turning out onto a wire rack to cool completely. Pour lemon syrup on top when the loaf is still hot.

Lemon Syrup: Bring lemon juice, sugar, zest, and 1/2 cup of water to a boil a sauce pan. Boil until it has been reduced by half or until it has a thin syrup consistency. When hot loaf comes out of the oven, put it on a wire rack in the sink and pour syrup over the top. Excess syrup will run over the edges and into the sink.
**this makes a lot of batter but don't be tempted to split the batter into two loaves bc it will change the density of the bread as well as the cook times. Also, if you want more of the syrup to soak in the bread, you can use a toothpick to poke holes in the top of the loaf. Let cool completely before serving.


Ψωμάκι λεμόνι!
 
Υλικά

1 1/2 κούπα + 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
3 αυγά
Ξύσμα απο 2 λεμόνια
2 3/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
1 κούπα γάλα (όχι αποβουτυρωμένο!)
1/2 κ.γ. βανίλια (1 κάψουλα ή αν βρείτε καρπό (μπαστουνάκι) ακόμη καλύτερα)
13 κουταλιές της σούπας βούτυρο (ανάλατο), λιωμένο στο μικροκυμμάτων ή σε ένα κατσαρολάκι

Για το σιρόπι λεμονιού:

φρεσκοστημμένος χυμός απο ένα λεμόνι και το ξύσμα του
1/4 κούπας ζάχαρη
1/2 κούπα νερό

ΟΔΗΓΙΕΣ
(χρειάζεστε 3 μπωλ, ένα μίξερ, μακρόστενη φόρμα για ψωμί, κατσαρολάκι αντικολλητικό).
Προθερμανετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Ανακατέψτε τη ζάχαρη, στο ξύσμα και τα αυγά και χτυπήστε τα καλά με το μίξερ. Ανακατέψτε σε ένα άλλο μπωλ, το αλεύρι με το μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι.  Και σε ένα άλλο μπωλ ανακατέψτε το γάλα με την βανίλια.
Βάλτε το 1/3 απο το μίγμα αλευριού στο μίγμα με τη ζάχαρη, σιγά σιγά και χτυπήστε καλά.  Μετά προσθέστε 1/3 απο το γάλα με την βανίλια. Επαναλάβατε 2 φορές. Ξαναχτυπήστε στο μίξερ αυτή τη φορά στο δυνατό, μέχρι να γίνει αφράτο. Χαμηλώστε εντελώς το μίξερ και προσθέστε το λιωμένο βούτυρο σιγά σιγά. Χτυπήστε στο μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί καλά το βούτυρο με τα υλικά. Αν έχετε φόρμα μακρόστενη (δείτε το ψωμί στην φωτό) χρησιμοποιήστε την.  Αν όχι χρειάζεστε μια τέτοια μακρόστενη, αλλιώς... ότι άλλο έχετε απο φόρμες (καλό είναι να είναι ψηλό...). Βουτυρώστε τη πολύ καλά και ραντίστε τη με λίγο αλεύρι για να ξεκολλήσει εύκολα.
Ρίξτε το μίγμα στη φόρμα. Ψήστε για 1 ώρα και 15 λεπτά. Το ψωμί/κεικ πρέπει να πάρει χρυσό χρώμα και οταν το αγγίζεις να επανέρχεται η επιφάνειά του. Μην ανοίξετε τον φούρνο την πρώτη ώρα! Αφού το βγάλετε απο τον φούρνο αφήστε το για 5 λεπτά, πριν το γυρίσετε σε μια πιατέλα. Μετά ρίξτε το σιρόπι απο πάνω πριν κρυώσει. Αν θέλετε θα μπορούσατε με μια οδοντογλυφίδα να το τρυπίσετε απο πάνω για να μπει και μέσα σιρόπι.

Σιρόπι λεμονιού: Βάλτε το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και το ξύσμα μαζί με μισή κούπα νερό σε  ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι και βράστε τα. Ανακατεύετε διαρκώς.  Αφήστε το να βράσει μέχρι να αρχίσει να πήζει σχετικά (όχι εντελώς, να γίνει αραιό σιρόπι). Όταν είναι να το ρίξετε απο πάνω φυσικά και θα σας χυθεί και στα πλάγια! Αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρετε!  


**Μη χρησιμοποιήσετε λιγότερο βούτυρο και μη μπείτε στο πειρασμό να το χωρίσετε σε δυο διαφορετικά φορμάκια. Θα αλλάξει και η σύσταση του ψωμιού και ο χρόνος μαγειρέματος...

1 comment:

  1. Thanks for re-posting this recipe. It is truly amazing! Blessings

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails