Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Wednesday, January 30, 2013

Soutzoukakia Smyrneika recipe! Σουτζουκάκια Σμυρνέικα αλα Donkey











































You've all heard about Greek souvlaki, mousaka, pastitsio, gemista etc. All these dishes are traditional Greek tastes that are known all over the world! Now, it's time to add one more to this category: the Smyrneika Soutzoukakia!Cinnamon, cumin, allspice, milk, vinegar, onions, tomato puree, breadcrumbs, oregano, Greek olive oil (famous for the best quality all over the world), 1 egg and... 1 tablespoon brown sugar. Mix them all together and you will have a taste of Greece! A spicy one!

Για τα σουτζουκάκια τα Σμυρνέικα από που να ξεκινήσω; Να ξεκινήσω λέγοντας οτι μικρή δεν τα άντεχα με τίποτα. Μύριζα το κύμινο και έκανα στροφή. Αλλά αυτό νομίζω συμβαίνει σε όλα τα παιδιά με τις έντονες μυρωδιές, ενώ συνήθως όταν γίνονται φοιτητές, ενδίδουν σε όλες τις γεύσεις και ανακαλύπτουν τον κόσμο από την αρχή. Ε, κάπως έτσι έγινε και με μένα. Δεδομένου οτι έζησα 8 χρόνια στην Καβάλα, αρχικά ώς φοιτήτρια και έπειτα από επιλογή, μυήθηκα στις βορειοελλαδίτικες γεύσεις. Τα σουτζουκάκια, τα Σμυρνέικα, είναι συνώνυμα της κανέλας και του κύμινου. Από εκεί και ύστερα όλοι κάνουν τις παραλλαγές τους και κάθε νοικοκυρά, προσθέτει ή αφαιρεί υλικά. Εγώ το καλοκαίρι χρησιμοποιώ ντομάτες τριμμένες τον χειμώνα πουμαρό. Σκόρδο δεν βάζω παρόλο που το λατρεύω σαν υλικό. Επίσης μουλιάζω το ψωμάκι σε γάλα και όχι σε κρασί.
Γίνονται τόσο αφράτα που κόβονται με την καρδιά ενός μαρουλιού όπως έλεγε μια διαφήμιση παλιά. Την επόμενη φορά που θα έχετε κιμά, σας προτείνω να τα δοκιμάσετε! Μπορεί να φαίνεται μπελαλίδικο φαγητό, αλλά πιστεύω το θέμα είναι απλώς να έχετε συγκεντρωμένα τα υλικά. Μετά είναι παιχνιδάκι!










































Spicy meatballs aka Soutzoukakia Smyrneika recipe

for the meatballs
750 gr mince (half beef, half pork), chilled
one egg
2 regular onions, minced
1 cup breadcrumbs soaked in fresh milk
1 handful parsley finely chopped (and if there is any half handful mint)
1 1/2 tbls cumin powder
1 teaspoon cinnamon powder
1 teaspoon allspice powder
2 tbls tomato puree
2 tbls vinegar
salt & pepper to taste
1 tbls brown sugar
2 tbls olive oil

cornflour, about a cup 
sunflower oil, enough to fry the meatballs (about 2-3 cm high)

for the tomato sauce
one onion, cut in cubes
1 can tomato puree or 4-5 grated tomatoes
1 cinnamon stick
1 tsp allspice powder
1 tsp cumin powder
1 bay leaf
1 tsp brown sugar
1/4 cup olive oil
salt and pepper to taste
2 cups of water
1  chicken stock

for the rice
Basmati rice
salt

How to make the spicy meatballs

Make the meatballs.
Mix all the ingredients (except from the sunflower oil and the cornflour ) together in a basin and knead enough to combine all the ingredients. Make tiny handball shaped meatballs. Sprinkle with some cornflour. In a heavy bottom pan, pour the sunflower oil and when it gets hot, add 4-5 meatballs at a time (don't overload it and don't move them too much). Low the temperature. Take them off the sunflower and put them in a large plate. Repeat.

Prepare the sauce.
In hot olive oil, saute the onions until transparent. Add the tomato puree and stir for 2 min. Add the rest of the sauce ingredients and give a good stir.
Low the temperature and cook for 30 min or until the sauce is thick.

Add the meatballs in, and cook for about 15 min more. 


Make the rice.
Put enough rice in a large pot full of salty boiling water. Boil until tender. Strain. 
Serve with some spicy meatballs on top.












































Σουτζουκάκια Σμυρνέικα

για τα σουτζουκάκια
750γρ κιμά (μισό χοιρινό, μισό μοσχαρίσιο), ΚΡΥΟ απο το ψυγείο
ένα αυγό
2 κρεμμύδια, τριμμένα
2 χοντρές φέτες ψωμί χωρίς κόρα, μουλιασμένο σε γάλα (πιο κλασσικοί είναι βουτηγμένοι σε κρασί)
1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό και αν υπάρχει μισή χούφτα δύοσμος
1 1/2 κουταλιά της σούπας κύμινο σκόνη
1 κουταλίτσα του γλυκού κανέλα σκόνη
1 κουταλίτσα του γλυκού μπαχάρι σκόνη
2 κουταλιές της σούπας πουμαρό
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
2 κουταλιες της σούπας ελαιόλαδο

μια κούπα κορνφλάουρ, για πασπάλισμα 
ηλιέλαιο για τηγάνισμα (μπόλικο)

για την σάλτσα ντομάτας
ένα κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πουμαρό ή 4-5 τριμμένες ντομάτες
1 ξυλάκι κανέλας
1 κουταλίτσα του γλυκού μπαχάρι σκόνη
1 κουταλίτσα του γλυκού κύμινο σε σκόνη
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλίτσα μαύρη ζάχαρη
1/4 κούπας ελαιόλαδο 
αλάτι (με μέτρο γιατί υπάρχει και ο κύβος)και πιπέρι
2 κούπες νερό
1  κύβο κότας

για το ρύζι
Ρύζι μπασμάτι
αλάτι


Πώς να φτιάξουμε τα σουτζουκάκια


Φτιάξτε τη σάλτσα

Σωτάρετε το κρεμμύδι και προσθέστε το πουμαρό (ή 4-5 ντομάτες τριμμένες) προσθέστε τα καρυκεύματα, τον κύβο και στο τέλος το νερο. Σιγοβράστε για τουλάχιστον μισή ώρα μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Φτιάξτε τα σουτζουκάκια 
 

Ανακατεψτε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια εκτός από το ηλιελαιο και το κορν φλαουρ. Ζυμώστε καλά να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά. Φτιάξε μικρά σουτζουκάκια σε σχήμα περίπου σαν τα μελομακάρονα. Πασπαλίστε με κορν φλάουρ. Ζεστάνετε το ηλιέλαιο καλά και πριν ρίξετε τα σουτζουκάκια χαμηλώστε στο μισό τη θερμοκρασία. Ρίξτε λίγα σουτζουκάκια μέσα και μην τα πολυκουνάτε. Μόλις ροδοκοκκινήσουν βγάλτε τα με μια τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα στην άκρη. Επαναλάβετε μέχρι να τελειώσουν. Αφού τελειώσουν προσθέστε τα σουτζουκάκια μέσα στη σάλτσα και αφήστε τα να βράσουν για κανά δεκάλεπτο με τέταρτο.  

Φτιάξτε το ρύζι

Σε άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει, ρίξτε το ρύζι.
Σουρώστε όταν μαλακώσει και σερβίρετε με μπόλικα σουτζουκάκια και σαλτσούλα. 








































 photos by Donkey and the Carrot blogspot

19 comments:

  1. Πολύ ωραία σουτζουκάκια,φτιαγμένα με πολύ αγαπημένα μπαχαρικά και μυρωδικά!!Σίγουρα "κόβονται με την καρδιά ενός μαρουλιού",το γάλα και το ξύδι τα κάνει πολύ αφράτα!!Πολλά φιλιά, καλό βράδυ :)

    ReplyDelete
  2. Του δίνεις και καταλαβαινει στο κύμινο βλέπω, και καλά κάνεις, σουτζουκάκια χωρίς κύμινο δεν λένε!
    Φαίνονται αφράτα και πολύ νόστιμα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  3. Θεϊκό φαγάκι! Το λατρεύω, με τα υπέροχα ζεστά αρώματα και την πλούσια γεύση!
    Ωραίες φώτο και ωραία και τα μπολ σου!
    Φιλιά πολλά Κατερινάκι!

    ReplyDelete
  4. Μ' αρέσουν τα "πειραγμένα" σουτζουκάκια σου. Μοσχομύρισαν μέχρι εδώ :-)

    ReplyDelete
  5. Πω, πω, πω, πω, πω...

    Πειρασμός!

    ReplyDelete
  6. Ποιος δεν αγάπησε σουτζουκάκια σμυρνέικα!!! Η συνταγούλα σου φαίνεται εύκολη παρόλα τα υλικά. Άλλωστε σουτζουκάκια φτιάχνουμε! Τηνσημειώνω γιατί είσαι εγγύηση στις συνταγές πάντα. Σ'ευχαριστούμε πολύ.

    ReplyDelete
  7. Τέλεια!!!
    Καλή μας όρεξη!
    (λατρεύω τα σουτζουκάκια αλλά και όλα τα μικρασιάτικα φαγάκια!...)
    :))

    ReplyDelete
  8. Αυτό με το κορν φλάουρ μου άρεσε, θα το δοκιμάσω!!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  9. πω πω είναι και πρωί ακόμα!!Φαίνονται καταπληκτικά!

    ReplyDelete
  10. Με κορν φλάους δεν έχω ξαναδεί την συνταγή.
    Θα το δοκιμάσω!
    Φιλιά πολλά

    ΥΓ. Α θέλουμε περισσότερη μαγειρική!

    ReplyDelete
  11. Με άριστα το 10, σου βάζω 10" (με δύο τόνους) γιατί το φαγητό αυτό το λατρεύουν και οι πιο δύσκολοι (τουλάχιστον στο δικό μου σπίτι).
    Εύγε.

    ReplyDelete
  12. μου άρεσαν.. πειραγμένα και εύκολα! τα κάνω αλλιώς αλλά θα τα δοκιμάσω... φιλιά στο νινί

    ReplyDelete
  13. Aγαπημένο φαγητό τα σουτζουκάκια και το κύμινο!
    Ωραία συνταγή και ωραία παρουσίαση(όπως πάντα)!
    Δεν κάνω αυτή τη συνταγή όμως υπόσχομαι ότι θα τη δοκιμάσω.
    Πρόσφατα έφτιαξα και τη συνταγή με τα εκλέρ και μου βγήκαν τέλεια!
    Μου φαινόταν δύσκολη αλλά τελικά την πέτυχα!

    ReplyDelete
  14. Γέμισε η μπλογκογειτονιά αρώματα! Υπέροχα τα σουτζουκάκια σου και οπτικά (είναι προφανές!) και γευστικά (είναι αναμενόμενο διαβάζοντας τα υλικά και τη συνταγή σου)! Τα θερμά μου συγχαρητήρια!

    ReplyDelete
  15. καλή φαίνεται κ θα την κάνω...αλλά μια ερώτηση? γιατί δεν βάζεις σκόρδο?

    ReplyDelete
  16. @petra
    δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Τα μπαχαρικά κυριαρχουν τόσο στη σάλτσα όσο και στα σουτζουκάκια. Είναι ήδη αρκετά έντονο το άρωμα και η γεύση οπότε δε το θεώρησα απαραίτητο. όχι οτι δε μπορεί να βάλει κάποιος αν θέλει! Φυσικά και μπορεί! Και αν την φτιάξεις να πηγαίνεις δοκιμάζοντας! Λίγο, λίγο το καρύκευμα να ταιριάζει στα γούστα σου!

    ReplyDelete
  17. Όταν λέω στην οικογένεια μου, ότι το μενού έχει σουτζουκάκια σήμερα, πετάνε τις σκούφιες τους! Και ποιος δεν αγαπά τα σουτζουκάκια;!! Μυρωδάτα και νόστιμα! Οι φωτογραφίες σου "μιλάνε"!! Μας προκαλούν να πάρουμε το πιρούνι μας και να τσιμπίσουμε ένα....τουλάχιστον!! Αλλά δυστυχώς μεσολαβεί η οθόνη του κομπιούτερ!! Καλοφάγωτα.
    Καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  18. Great just came across your blog when I was trying to find a good recipe for soutzoukakia, just one question, in the sauce recipe, although in the instructions you saute onions before adding tomatoes I can't see the onions in the ingredients of both versions greek and english..eitherwise a very good recipe, thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...thank you so much for mention it! I just correct it! I hope you like the recipe! Please, tell me your opinion if you try them! xxx

      Delete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails