Τον τελευταίο καιρό τρώω. Παρατρώω θα έλεγα. Έχω κόψει το κάπνισμα και αυτό έχει συμβάλλει πολύ στο θέμα ''τρώω σαν να μην υπάρχει αύριο''. Πραγματικά, αν δεν υπήρχε αύριο, θα έφευγα χορτάτη παιδιά. Πιο χορτάτη, πεθαίνεις (πιο χοντρή δεν υπήρξα ποτέ).
Κάπως έτσι, μέσα στις λιγούρες και τους πειρασμούς, μαγείρευα επικές χορτόπιτες, γιουβέτσια μελωμένα, εκπληκτικά ψάρια (ναι ψάρια, ποιος θα μου το 'λεγε!) φούρνου με σταφίδες και πράσα, κέικ αφράτα και μπισκότα τραγανά γεμάτα θερμίδες!
Το συγκεκριμένο biscotti, είναι σε όλους γνωστό και από το κλασσικό του σχήμα. Προσωπικά, καβούρδισα τα ασπρισμένα αμύγδαλα, γιατί το καβούρδισμα στους ξηρούς καρπούς το λατρεύω. Γενικώς την γεύση του καμένου λατρεύω, αλλά στην προκειμένη δεν τα έκαψα εννοείται.
Τα άφησα να πλημμυρίσουν την κουζίνα με αρώματα και μόλις πήραν χρώμα τα έβγαλα από τον φούρνο.
Συνήθως τα χοντροκόβουν ή χρησιμοποιούν αμύγδαλο φιλε. Εγώ τα έκανα σκόνη (σχεδόν) γιατί έχω και μικρό παιδί... Κατά τα άλλα, αυτό το μπισκότο, είναι πολύ εύκολο να το φτιάξεις. Γελοία εύκολο. Απλώς πρέπει όταν φτιάξεις τα δυο ''φρατζολάκια'' (φαντάσου σχήμα αδύνατης φρατζόλας) μπισκότου, να τα ψήσεις 30 λεπτά, να τα βγάλεις από τον φούρνο, να τα αφήσεις 10 λεπτάκια να κρυώσουν λίγο και μετά με πριονωτό μακρύ μαχαίρι να τα κόψεις σε ισοπαχή φετάκια. Απλώνεις φετάκια στην λαδόκολλα και ψήνεις άλλο ένα τέταρτο. Τα γυρνάς, ξαναψήνεις δέκα λεπτά και τέλος.
Το ψήσιμο δηλαδή είναι όλο το θέμα τους. Τίποτα άλλο.
Σας υπογράφω δε θα μείνει ψίχουλο. Είναι εκπληκτικά.
Συνταγή προσαρμοσμένη από Joy of baking
200γρ ασπρισμένα αμύγδαλα
Απλωνετε σε λαδόκολα τα αμύγδαλα και τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Τα βγάζετε, τα αφήνετε λίγα λεπτά και τα χτυπάτε στο μούλτι σε σκόνη ή στο γουδί για πιο χοντροκομμένα.
3 αυγά
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού vanilla extract
μισό κουταλάκι του γλυκού εσάνς πικραμύγδαλου
1/3 κούπας ηλιέλαιο
2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
μια πρέζα αλάτι
Χτυπάτε με την σειρά που είναι γραμμένα σε μίξερ:
Χτυπάτε τα αυγά με την ζάχαρη, την βανίλια και το πικραμύγδαλο.
Ρίχνετε κατόπιν το ηλιέλαιο.
Χαμηλώνετε ή σβήνετε εντελώς το μίξερ και ρίχνετε το αλεύρι, το μπεικιν και το αλάτι.
Ρίχνετε μέσα τα αμύγδαλα σκόνη.
Πλάθετε δυο αδύνατα φρατζολάκια. Τα βάζετε στην λαδόκολλα και τα ψήνετε για μισή ώρα στους 150 βαθμούς κελσίου (η ζύμη είναι κολλώδης, προβλέπεται αν και πλάθεται δύσκολα. Προσπαθήστε να μην βάλετε παραπάνω αλεύρι για να μείνουν τραγανά).
Βγάζετε από φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν για 10-15 λεπτά.
Κόβετε φετάκια με πριονωτό μαχαίρι και τα ξαπλώνετε σε λαδόκολλα.
Ξαναψήνετε για 15 λεπτά στους 150 βαθμούς.
Τα αναποδογυρίζετε και τα ψήνετε και απο την άλλη πλευρά, άλλα 15 λεπτά.
Έτοιμα. Τα βγάζετε και τα απλώνετε σε σχάρα να κρυώσουν.
Υπερτέλεια με εσπρεσσάκι, τσαγάκι, ή κατευθείαν ξέρετε... ορφανά. Από το ταψί, στην κατανάλωση! Κρατάνε τραγανά σχεδόν ένα μήνα. Αν τα βάλετε σε αλουμινένιο δοχείο για μπισκότα. Αλλά σιγά μην κρατήσουν έναν μήνα! Θα έχουν καταναλωθεί σε 3-4 μέρες το πολύ!
This almond biscotti is amazing. Cranchy. Nutty. Airy. Delicious. Oh, and most importantly, easy to make. Ok, you have to double bake it, so there is a small amount of waiting in between but nothing difficult. I ate a whole platter in two days. So yes, the most negative thing about these cookies biscuits is that they are addictive. SO f@ck@ng addictive!
Almond Biscotti recipe
1 cup whole almonds (blanched (skins off)
3 large eggs
1 teaspoonpure vanilla extract
1/2 teaspoon pure almond extract
2 and a half cups all-purpose flour
3/4 cup sunflower oil
3/4 cup granulated white sugar
1 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon salt
Μου έχουν λείψει οι "μαγειρικές" αναρτήσεις και φωτογραφίσεις σου!
ReplyDeleteΤα μπισκοτάκια φαίνονται απίθανα (ειδικά στην τελευταία φωτογραφία) και με τα ψημένα αμύγδαλα είμαι σίγουρη ότι θα έχουν τέλεια γεύση!
Σε φιλώ!
τελεια!!
ReplyDeleteΑγαπώ φλιτζανάκια Pantone.
ReplyDeleteΓια συμπαράσταση σου λέω ότι κι εγώ τρώω σα να μην υπάρχει αύριο .... και ναι είμαι στα πιο fat μου κι εγώ. Όσο για τα super μπισκοτάκια θα τα ήθελα τώρα ακριβώς, συνοδεία με το καφεδάκι μου πλάι στον υπολογιστή :)