Όπως έγραψα και εδώ, το θέμα με τον Έλληνα και το πρωινό κρύβεται κάτω από το πάπλωμα. Κοινώς, για ενός λεπτού παραπάνω χουζούρι, δίνουμε και την ψυχή μας. Κάνω λάθος; Όλοι λατρεύουμε τα πρωινά στα ξενοδοχεία που πάμε το καλοκαίρι και πραγματικά είμαστε πολύ επικριτικοί αν δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας, λες και είχαμε και στο σπίτι μας πρωινό μπουφέ... Εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, σπανίως βλέπεις να στήνεται τραπέζι πρωινού στο ελληνικό σπίτι καθημερινές. Συνήθως όλοι τρέχουν σαν παλαβοί να προλάβουν σχολικά, λεωφορεία, το φανάρι κλπ. Ίσως, ίσως, κάτι να αλλάζει τις Κυριακές. Πάντως, αν έχουμε έτοιμο το μίγμα μας από το προηγούμενο βράδυ, την άλλη μέρα μέχρι να φτιάξουμε τον καφέ, μπορούμε να ανακατέψουμε λίγο γάλα με βούτυρο και αυγό και να πετάξουμε δυο τηγανίτες στο τηγάνι. Όχι τις τηγανίτες τις παραδοσιακές που λατρεύουμε να αγαπάμε. Τις άλλες, τις ξενόφερτες που δείχνουν υπερπαραγωγούλα σε σχέση με την κλασσική αυγόφετα. Όμως δεν είναι. Τραστ μι.
PANCAKES
Θα χρειαστείς ένα
αντικολλητικό τηγάνι, μια μικρή κουτάλα, δύο
μπωλ, μια σπάτουλα και ελάχιστο βούτυρο που θα ρίξεις στο τηγάνι.
Στερεά υλικά:
1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλίτσα του γλυκού baking powder
1 κουταλίτσα του γλυκού βανίλια (σε υγρή μορφή, σε μπουκαλάκι) ή 2 κάψουλες
βανιλίνης
Υγρά υλικά:
1 ¼ της κούπας γάλα, χλιαρό
100 γρ βούτυρο, λιωμένο
1 αυγό
Ανακατεύουμε τα
στερεά υλικά με ένα κουτάλι σε ένα μπωλ. Αφήνουμε στην άκρη. (ή σε βάζο να
περιμένουν μέχρι το πρωί)
Λιώνουμε το βούτυρο
στο φούρνο μικροκυμάτων και ενώ είναι χλιαρό, ρίχνουμε το γάλα και το αυγό. Με
ένα πιρούνι ή έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε ζωηρά να ομογενοποιηθεί.
Ρίχνουμε τα υγρά στα
στερεά. Δεν χτυπάμε με μίξερ. Ανακατεύουμε ζωηρά και όχι πολύ, ίσα ίσα να
γίνει χυλός.
Ζεσταίνουμε το
αντικολλητικό τηγάνι καλά. Ρίχνουμε ελάχιστο βούτυρο. Μόλις λιώσει και
κάψει με μια κουτάλα ρίχνουμε τον χυλό στο κέντρο προσπαθώντας να δώσουμε
σχετικά στρογγυλό σχήμα. Αφήνουμε ανέπαφο. Μόλις βγάλει μπόλικες φουσκάλες στην
επιφάνεια, γυρνάμε με μια σπάτουλα και αφήνουμε 2 λεπτά περίπου να ροδίσει και
από την άλλη. Θέλουμε ξεροψημένο εξωτερικό, αφράτο αλλά όχι άψητο εσωτερικό.
Τρώγονται αλμυρές ή
γλυκές με μέλι, maple syrup,
βούτυρο, τυρί, μαρμελάδα, μερέντα, φυστικοβούτυρο… you name it!
Greeks usualy eat breakfast when they are on vacation. Yeah, i know, it is soo sad. Except... of the basic ''breakfast'' that it is a cheese pie and a cup of coffee!
I know it sounds strange to hear that Greeks have the largest amount of different types of coffee drinks in the world, and by that, i mean that we are coffee lovers and that we have discover so many different ways to make and drink coffee (tones of types!). So a slice of a cheese pie is a must with a good coffee and that is the basic breakfast for the average Greek every morning. When it comes to recipes and pies and the original/traditional Greek breakfast, the amount of the recipes is beyond imagination. I still remember my grandmother making me ''The Greek French toast'', or the Greek scrabbled eggs, or a slice of bread with the amazing Greek honey or with olive oil oregano and salt, or the famous one skillet cheese pies. Ok i can talk for hours about it! Anyway, last weekend i wanted some pancakes. I was desperate for some pancakes. So i made the best batch i ever had. Yeap... it's good to eat something else once a while.... or every morning perhaps???(ok i am addicted)
Pancakes
The no-fail recipe.
1 ½ cup all
purpose flour
2 Tbsp
sugar
¾ tsp salt
1 tsp baking
powder
1 ¼ cup milk lukewarm
100 gr melted butter, lukewarm
1 tsp vanilla extract
1egg
Mix the
flour the sugar the salt the baking powder in a bowl. Stir with a fork. Set
aside.
Melt the
butter in microwave and heat the milk until lukewarm. In a bowl mix the butter
with the milk and add an egg. Stir with a fork until everything comes together.Pour the milk mixture into the flour mix and stir with a fork until incorporate. DON’T over mix the batter.
Heat a non stick pan and rub a bit of butter on. When hot enough, drop a dollop of the mixture in the center of the pan( use a large spoon ). When bubbles appear on the top of the pancake, flip it and let it cook for 1 or 2 min more, until crispy and brown on the outside but airy and well-cooked in the inside. Serve while hot with just anything you prefer… honey, cheese, jelly, maple syrup etc.
Πω, πΩ ! Τί μου έκανες τώρα... Αν την Κυριακή λοιπόν είμαστε σπίτι μας, θα το επιχειρήσω! Σε ευχαριστώ πολύ ... και παρεπιπτόντως! Είμαστε από τα λίγα σπίτια που εχουμε πρωινό - σε στρωμένο από το βράδυ τραπέζι - και καμιά φορά σε μεγάλα κέφια έχει και αυγά και φρεσκοστιμμένο χυμό κλπ... Εξαιτίας των παιδιών έγινε αυτό, πως να έφευγαν στο σχολείο με άδειο στομάχι;;; Θα το κάνεις κι εσύ... με το καλό σε λίγα χρόνια ! Trust me..
ReplyDeleteΠω, πΩ ! Τί μου έκανες τώρα... Αν την Κυριακή λοιπόν είμαστε σπίτι μας, θα το επιχειρήσω! Σε ευχαριστώ πολύ ... και παρεπιπτόντως! Είμαστε από τα λίγα σπίτια που εχουμε πρωινό - σε στρωμένο από το βράδυ τραπέζι - και καμιά φορά σε μεγάλα κέφια έχει και αυγά και φρεσκοστιμμένο χυμό κλπ... Εξαιτίας των παιδιών έγινε αυτό, πως να έφευγαν στο σχολείο με άδειο στομάχι;;; Θα το κάνεις κι εσύ... με το καλό σε λίγα χρόνια ! Trust me..
ReplyDeleteΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΜΕΣΗΜΕΡΙ!!!! ΤΙ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ!
ReplyDeleteΑνταποδίδω το "τούμπανο"!!!
ReplyDeleteRespect και για το κείμενο στο popaganda.gr !
Τι καταπλήκτικο blog εχεις φτιάξει!!!!!!!!!Συγχαρητήρια !Για τις νοστιμιές τις φωτογραφίες,το στήσιμο!πολύ καλή δουλεια,καλώς σας βρήκα
ReplyDeleteχαχαχαχαχα οντως οι ελληνες αυτη τη νοοτροπια εχουμε με το πρωινο! σπιτι δεν τρωμε και αν παμε καπου θελουμε ενα μπουφε πλουσιο! τελειες οι κρεποαυγοφετοτηγανιτες! οτι πρεπει και για πρωινο και βραδυνο (αν ριξεις μεσα στο μιγμα ζαμπον ψιλοκομμένο και κασέρι τριμμένο γινονται σουπερ!)
ReplyDeleteΕξαιρετικές και λαχταριστές!!! Μου άρεσε και η μετάφραση των pancakes στα ελληνικά!χα!:)
ReplyDeleteΠωωωωωωωωω.... Τι είναι αυτό που ρίχνεις από πάνω στις φωτογραφίες?????
ReplyDeletemaple syrup - σιρόπι σφένδαμου. Κλάσικ
DeleteΚολασμένο!!!!
DeleteΕίσαι μια γλύκα!!
ReplyDeleteΕμείς τρώμε πρωινό πάντα δε νομίζω να έχω φύγει ποτέ (εκτός κι αν υπήρχε έκτακτη ανάγκη) χωρίς να πάρω πρωινό.
Τα δε Σ/Κ θυμάμαι την κοντέσα μου μια σταλιά παιδάκι να ετοιμάζει το πρωινό και να μας οδηγεί με κλειστά μάτια στην κουζίνα. Άκουγα τα σερβίτσια να "κτυπούν " κι έλεγα τώρα θα τα βρω σωρό κουβάρι. Αυτές οι αναμνήσεις μου κρατούν συντροφιά και υπερθεματίζω για το πρωινό. Φιλάκια πολλά.
Τι μου έκανες τώρα? Σκέφτομαι να τις φτιάξω τώρα απογευματιάτικα!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα! Τα έφτιαξα σήμερα το πρωί, 7,15 ανακάτευα υλικά....πήρε ο σύζυγος με μέλι, φεύγοντας για τη δουλειά, πήρε ο γιος μου στο σχολείο με μερέντα....κι εγώ με την κόρη μου που είχαμε λίγο περισσότερο χρόνο για πρωινό τα φάγαμε στο σπίτι, η μικρή με μερέντα, εγώ με μέλι και τριμμένο αμύγδαλο.....Εξαιρετικές! Πανεύκολο, γρήγορο, νόστιμο, σπιτικό πρωινό, που ο καθένας μας το συνοδεύει με ότι του αρέσει πιο πολύ...πράγμα που το κάνει ακόμα πιο δελεαστικό!
ReplyDeleteΣε αυτή τη δόση εμένα μου βγήκαν 7!
Ευχαριστούμε πολύ!
Άννα
Άννα μου σε ευχαριστώ που μπήκες στο κόπο και την δοκίμασες! Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν!!!
DeleteΦανταστικές!!!! αλλά είμαι από αυτές που φεύγουν από το σπίτι χωρίς τίποτα,ούτε καφέ.
ReplyDeleteΤην Κυριακή όμως μου αρέσει να φτιάχνω σούπερ πρωινό οπότε θα δοκιμάσω την συνταγή σίγουρα.Δεν έχω φάει ποτέ μου pancakes!
Φτιάχνω συχνά pancakes αλλά μη με μαλώσεις...οχι για πρωινό αλλά για απογευματινό:)
ReplyDeleteΔοκιμάζω τώρα τη συνταγή σου. Μια ερώτηση που εχω απορία σε ολες τις συνταγες: σε καθε καινούρια φέτα που ψηνουμε, να ριχνουμε λιγο βουτυρο ή μονο την πρώτη φορά;
Έλα γλυκειά μου το είδα αργά το μνμ σου! εγώ όχι δεν ρίχνω άλλο, γίνονται ούτως ή άλλως! Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν!!!
DeleteΤις έφτιαξα! Μαγικές! Με μέλι, καρύδια και κανέλα για μπαμπά και μαμά και με μέλι, τριμμένο μπισκότο και μπανάνα για τα τέκνα.
ReplyDeleteΚαλό υπόλοιπο γουίκεντ!!!