Jamie Oliver had the idea of Food Revolution day. I had the craving for something sweet... so... this was the result! This is the famous sweet cherry pie by Martha Stewart! I just added 2 tbls sour cherry marmalade in to make it more wow! I also made a syrup out of the juice of the cherries. If you want to make it too, just put the pitted cherries in a bowl with the sugar. Leave it in the refrigerator over night and the next day strain the liquids and use them to make the syrup. The recipe is in the end of this post. To make the pie, just follow the steps of Martha's recipe adding the rest of the ingredients to make the filling! I made this cherry pie in two ways! The stripped one, has some chocolate pieces in!!! But don't tell anyone cause i am on constant diet!!!
Ξεκινάω λέγοντας: Αν μπορώ εγώ, μπορείς και εσύ. Αν μπορώ εγώ με έναν μπόμπιρα ούτε 9 μηνών που ήδη σηκώνεται και βολτάρει, μπορείς και εσύ. Αν μπορώ εγώ, χωρίς το ειδικό που βγάζει τα κουκούτσια, μπορείς και εσύ. Μόνο να θυμάσαι: Τσέκαρε οτι έχεις γαντάκια σπίτι. Αλλιώς θα καταλήξεις σαν να δούλευες σε συνεργείο αυτοκινήτων με νυχάκια μαύρα, όπως κι εγώ!
Η διαδικασία είναι απλή μη σε τρομάζει το μεγάλο ποστ: φτιάχνεις το ζυμάρι, το χωρίζεις, το τυλίγεις το βάζεις στο ψυγείο. Ξεκουκουτσώνεις τα κεράσια. Βγάζεις το ζυμάρι το ανοίγεις σε φύλλα. Ανακατεύεις τα υλικά της γέμισης. Ρίχνεις μέσα, σκεπάζεις, ψήνεις. Αν το φτιάξεις από την προηγούμενη, φτιάξε το ζυμάρι και τα κεράσια. Την άλλη μέρα θες μόνο την συναρμολόγηση!
Αυτές τις κερασόπιτες τις έφτιαξα για το FOOD REVOLUTION DAY, μια ιδέα του Jamie Oliver για μια μέρα αφιερωμένη στο φαγητό και την σημασία του, από bloggers ολ οβερ δε γουόρλντ! Η Άρτεμις Τσίπη από το wonderfoodland, η Κωνσταντίνα από το Sabor by Conna και η Ευούλα από το Funky cook το οργάνωσαν και φυσικά θέλησα να παραβρεθώ με την επιφύλαξη πάντα πως ο μπέμπης είναι απρόβλεπτος! Τελικά τα κατάφερα και έφτασα έστω και με μιάμιση ώρα καθυστέρησης! Όλα ήταν τέλεια! Ο καιρός συννεφιασμένος μεν, ζεστός δε, το πάρκο στην Ακαδημία Πλάτωνος τέλειο και τα κορίτσια στις ομορφιές τους! Περάσαμε ένα τέλειο απόγευμα και πραγματικά το χάρηκα γιατί με το μωρό βγαίνω ελάχιστα πλέον και επιτέλους είδα και την φίλη μου την Έλενα από το elenascooking, την φοβερή Ελένη από το fooddaily.gr που ότι είχε φτιάξει ήταν ΤΕΛΕΙΟ, γνώρισα νέους μπλόγκερς και foodies που δεν ήξερα, έπιασα κουβέντα με την Dark chef!
Στο θέμα μας λοιπόν. Αποφάσισα το εποχιακό υλικό που θα μαγειρέψω να είναι τα κεράσια. Τα κεράσια προσωπικά δεν τα τρώω, οπότε πήρα ρίσκο. Τελικά νομίζω η γεύση με αποζημίωσε, αφού και οι παρεβρισκόμενοι μου είπαν οτι τους άρεσε πολύ και εγώ έφαγα τρία κομματάκια να! Η συνταγή ανήκει στην θεία Μάρθα Στιούαρτ, βέβαια εγώ την πείραξα γιατί το έχω αυτό το χούι. Τελικά καλά της έκανα της κερασόπιτας και την πείραξα! Επίσης, εγώ έφτιαξα δυο παρασκευές, δηλαδή εκτός απο τις πίτες έφτιαξα και σιρόπι κερασιού για να το έχω για τα παγωτά μου και τις αυγόφετες. Με ένα σμπάρο δηλαδή, δυο τρυγόνια που λέμε. Οπότε, έβαλα τα κεράσια αποβραδίς στο ψυγείο μαζί με την ζάχαρη και το πρωί βρήκα τον χυμό τους έτοιμο για να γίνει σιρόπι. Ούτε γλυκόζη ούτε τίποτα! Αν δε θέλετε να κάνετε το σιρόπι, απλώς ακολουθείτε την συνταγή όπως την αναφέρω παρακάτω! Η κερασόπιτα με τις ρίγες έχει σοκολατίτσα μέσα. Επίσης δική μου προσθήκη, όπως καταλαβαίνετε....
Συμβουλές πριν την φτιάξεις:
- Γάντια
- Ξεκουκουτσοτήρι ή υπομονή
- πλάστη
- λαδόκολες κομμένες σε κομμάτια
- ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΑΓΩΜΕΝΑ
- το κορν φλάουρ προσθέστε το τελευταίο και αμέσως πριν ρίξετε την γέμιση
- Ανοίξτε το κάθε φύλλο ζυμαριού, ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες για εύκολη μεταφορά. Λαδόκολλα από πάνω ζυμάρι από πάνω λαδόκολλα και με τον πλάστη ανοίξτε στρογγυλό φύλλο.
- έχε ενά αυγό και πινελάκι για να περάσεις από πάνω την πίτα να ροδίσει!
Με βύσσινο πιστεύω η γεύση θα ήταν ακόμη πιο... τούμπανο! Αλλά και με τα απλά κερασάκια ήταν μούρλια!
Την ζύμη μπορείτε να την έχετε στο ψυγείο μέχρι και τρεις μέρες ή στην κατάψυξη μέχρι και τρεις μήνες! Μην παραζυμώσετε το ζυμάρι! Για να φτιάξετε τις ρίγες, ανοίξτε έναν λεπτό δίσκο με τον πλάστη, και με την ροδέλα που κόβουμε τις πίτσες, κόψτε λωρίδες. Για να φτιάξετε καρδούλες και σχεδιάκια, ανοίξτε το φύλλο λεπτό και με την μύτη του μαχαιριού κόψτε σχηματάκια. ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΣΕ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ για να το μεταφέρετε εύκολα πάνω από την πίτα χωρίς να το χαλάσετε!
Χωρίστε το ζυμάρι σε δυο μερίδες. Η μία είναι για την βάση της πίτας ή αλλη για το σκέπασμά της. Καλό είναι να δουλεύετε το κάθε ζυμάρι κρύο! Ανοίξτε το κάθε φύλλο όπως ανέφερα παραπάνω, ανάμεσα σε λαδόκολλες για εύκολη μεταφορά.
ΑΦΟΥ ΒΑΛΕΤΕ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΦΥΛΛΟ, σπάστε ένα αυγό σε ένα ποτήρι και ρίξτε λίγο νεράκι μέσα. Ανακατέψτε με ένα πιρούνι και με ένα πινελάκι αλείψτε την πίτα. Πασπαλίστε το καπάκι της πίτας με το χέρι σας απο πάνω με ζάχαρη. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς για μία ώρα με 70 λεπτά. Στο σαραντάλεπτο μπορεί να χρειαστεί να βάλετε αλουμινόχαρτο από πάνω για να μη σας καεί. Αφήστε να κρυώσει πριν την κόψετε!
Οι δυο κουταλιές βύσσινο, εϊναι βουνίσιες!
Τα υλικά ειναι για ταψάκι 23 εκ.
Μόλις ρίξετε τα κεράσια στην πίτα και πριν την σκεπάσετε ρίξτε τους και λίγη επιπλέον ζάχαρίτσα από πάνω.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 κιλό χυμός κερασιών
1 κ.σ χυμός λεμονιου
1 κ.. βούτυρο
1 ξυλάκι κανέλας
1μιση κούπα ζαχαρη
Σουρώστε το ζουμί απο τα κεράσια. Ζυγίστε το και υπολογίστε ανάλογα. Σε ενα κατσαεολακι ρίξτε τα υλικα, κ βραστε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Τσεκαρετε με ενα κουτάλι. Αν το σιρόπι καλύπτει το πίσω μέρος του κουταλιού, είναι έτοιμο. Αφήστε να κρυώσει κ σουρώστε. Διατηρείται στο ψυγείο για 3 εβδομάδες.
Να και οι φωτογραφίες απ το πικνικ! Η Κωνσταντίνα κόβει την κερασόπιτά μου!
photos by Donkey and the Carrot
picnic photos by
Oh yummy! Your pick nick looks amazing. I want to come ;).
ReplyDeleteΜπράβο σου, ... μπράβο σου !
ReplyDeleteΜόνο διάβασα την διαδικασία .. κουράστηκα κι ας μην έχω ένα μπόμπιρα να τριγυρνά μες τα πόδια μου...
Εσένα όμως ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ !!
Φανταστική λαχαταριστή πανέμορφη!!!!Τέλεια παρουσίαση!!!!!
ReplyDeleteΜπράβο μπράβο!!!!Λατρεύω τα κεράσια σίγουρα είναι πεντανόστιμη!!!!!!
Εγώ μιας και τώρα δεν προλαβαίνω με τίποτα, γιαυτό άλλωστε και η χτεσινή απουσία, θα το φτιάξω με βύσσινα.
ReplyDeleteΡε φίλη μου τι θεϊκή κερασόπιτα είναι αυτή..... τελικά θα πάρω ξεκουκουτσωτήρι!
ReplyDeleteΥπέροχη η κερασόπιτα! Υπέροχη πραγματικά!
ReplyDeleteΤα άτιμα τα κεράσια είναι βέβαια μπελάς στο καθάρισμα και εννοείται ότι την είχα πατήσει όπως κι εσύ και κυκλοφορούσα με βαμμένα δαχτυλάκια!
Ωραίο το πικ νικ, θα ήθελα πολύ να είμαι παρούσα, αλλά με τα 2 ζουζούνια οι έξοδοι μου είναι ακόμα αρκετά περιορισμένες.
Φιλιά πολλά!
it looks yummy !!!
ReplyDeleteΣε γνώρισα κι από κοντά λοιπόν και ειλικρινά χάρηκα πολύ, έστω κι αν ήταν για λίγο. Άργησα να καταλάβω ποια από τις κοπέλες ήσουν κι άργησα ακόμα περισσότερο να καταλάβω πως εσύ έφτιαξες την κερασόπιτα.
ReplyDeleteΓι' αυτό στο γράφω εδώ: Ήταν ΘΕΪΚΗ!!!! Από τα καλύτερα που δοκίμασα και τη ζύμη την είχες φτιάξει τέλεια!
Μπορώ πλέον να πω πως οι φανταστικές φωτογραφίες του blog σου έχουν και φανταστική γεύση! :)
Να χαίρεσαι το πιτσιρίκι, καλά κουράγια κι ελπίζω κάποια στιγμή να τα ξαναπούμε και live! :)
Yummy-yummy! και ζηλεύω τόσο το πικ-νικ σας! :-)
ReplyDeleteΔεν μπορω να γράψω σχόλιο. Πρέπει να καθαρίσω το πληκτρολόγιο από τα σάλια... ;-)
ReplyDeleteΚαι οι δύο φαίνονται υπέροχες, αλλά εγώ θα προτιμήσω αυτή με τη σοκολάτα.
ReplyDeleteΗ σοκολάτα με τα κεράσια φανταστικός συνδυασμός!
Πολύ ωραία συνταγή!
ReplyDeleteΤο σιρόπι της γέμισης μου φαίνεται λίγο μπελαλίδικο.
Πάντως η πιτούλα σου φαίνεται καταπληκτική!!!
Oh yum, your pies look so delicious! Your photos are gorgeous too!
ReplyDeleteΕγώ πάλι λατρεύω τα κεράσια και τα γλυκά με αυτά! Θα έτρωγα και από τις δύο φυσικά!
ReplyDeleteΠρέπει να περάσατε ωραία! :-)
Τα περάσαμ' όμορφα, όμορφα, όμορφα!!
ReplyDeleteΚαι τα φάγαμ' ακόμα πιο όμορφα, όμορφα, όμορφα!!
Χάρηκα πολύ που επιτέλους σε γνώρισα κι από κοντά!!
Εις το επανιδείν!
ή που πήρες το σχόλιό μου 3 φορές ή καμία!
ReplyDelete