Recipe for happiness

Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Thursday, June 14, 2012

Praline Napoleon! Ναπολεόν ή Μιλφέιγ με κρέμα αμυγδάλου και καραμελωμένα αμύγδαλα

Καλημέρα σας. Τι μου κάνετε; Εγώ, δεν μπορώ να σας περιγράψω τι ακριβώς συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά με τους υπολογιστές, τα δίκτυα, τα e-mail κλπ. Αν γνωρίζει κανείς σας απο ζώδια, πείτε μου είναι ανάδρομος κανένας Ερμής (χιχι!); Ας ελπίσουμε οτι η γκαντεμιά θα εξατμιστεί με τόση ζέστη.
Και ενώ έχω τόσα να μοιραστώ μαζί σας -φυσικά πρέπει να ξημεροβραδιάζομαι για να κάνω το οτιδήποτε να λειτουργήσει- σκέφτηκα να αρχίσω να μοιράζομαι μαζί σας κάποιες από τις συνταγές που έχω κάνει τόσο καιρό και δεν προλάβαινα να ανεβάσω. Και είπα να ξεκινήσω από αυτό το Μιλφέιγ ή Ναπολεόν, με κρέμα αμυγδάλου και καραμελωμένα αμύγδαλα στην κορυφή! Είναι κορυφαίο σε γεύση, πολύ ντελικάτο και ιδιαίτερο, ξεχωρίζει από το συνηθισμένο Μιλφέιγ και δεν είναι μπελαλίδικο. Πιο μπελαλίδικο είναι να διαβάσετε την συνταγή που λέει ο λόγος.
Αραδιάστε τα υλικά μπροστά σας, μετρήστε τις ποσότητες και τα υπόλοιπα είναι παιχνιδάκι. Πρόμις!

Hello! I am trying to post these last couple of weeks but it seems like i have to move a mountain to achieve that. Don't know why exactly and all of a sudden, it seems like internet is making fun of me. Ok dear internet, it was funny enough. Please stop now.
So, i have SO MANY THINGS TO SHARE WITH YOU but i couldn't. I am now trying to share this amazing dessert, which is a Napoleon or Mille-feuille if you prefer it this way, with a delicate almond cream and a cruncy caramelized top on it. I was inspired by Today's Nest recipe, but unfortunatelly i couldn't find a lot of the main ingredients for the filling, so i tried a Greek Chef's (Dina Nikolaou) almond cream. I also added a lot of almond essence. It was a good idea! If you want to try something different than the common Mille-feuille , try this one! It's not difficult at all! You need more time to read, than to make it. Promise.

Praline Napoleon recipe
based on Today's Nest recipe, cream recipe by Dina Nikolaou

For the pastry and the caramelized almonds:
All-purpose flour for dusting work surface 
1 sheet frozen puff pastry, thawed 
1 large egg, lightly beaten 
2 cups sugar / 400g
Pinch of salt 
½ cup water
1 ½ cups sliced almonds, toasted and finely chopped / 150g
Vegetable oil for spatula 

Method for the pastry and the caramelized almonds:
  1. Preheat oven to 375°.
  2. Roll pastry out to 1/8 inch thickness on lightly floured surface.
  3. Cut out 12 equal rectangles approximately 4 ½ “ by 2 ¾ “.  Place the rectangles on a parchment lined baking sheet.
  4. Poke small holes in the tops of the rectangles with a fork, brush them with beaten egg.
  5. Cover the rectangles with another sheet of parchment and another baking sheet and place in the freeze to set for at least 15 minutes or until firm.
  6. Leave the top baking sheet in place and bake for 30-35 minutes or until golden brown and crispy.
  7. Remove the top baking sheet and cool completely on baking sheet on a wire rack.
  8. While cooling line a baking sheet with a silicone mat.  
  9. In medium saucepan, stir together sugar, salt, and water.  Heat over medium heat without stirring until sugar dissolves and the syrup turns light amber (about 3 min).
  10. Continue cooking over medium heat until syrup turns dark amber (7-10 min).
  11. Remove from the heat and stir in almonds. 
  12. Pour mixture on silicone mat and spread out to 1/8 thick with oiled offset spatula.
  13. After cooling completely, break the praline in half.  Transfer half to a plastic storage bag and crush into small pieces.  Break the remaining half into large pieces to top the desserts.  Set aside.  
Ingredients for the almond cream:

60 gr butter
100 gr honey
6 eggs
100 gr sugar
60 gr corn flour
200ml heavy cream
200 ml milk
80 almond powder
Almond essence or extract  (1 tblsp)

Method for the almond cream:

Heat butter in medium temperature until it melts. Remove from fire. Add the honey in and stir well until combined. Let it aside.

Beat the eggs with the sugar until sticky and pale. Add the corn flour in and continue with the beating. Add the following ingredients in the following order while beating: butter/honey mixture, cream, milk, almond essence, almond powder. Put the mixture in a pot and heat about 5-7 min while whisking until it turns thick. Set aside to cool and then refrigerate until the moment you want to serve the Napoleon. It's better this way, 'cause the puff pastry don't get mushy. 

How to put together the dessert:
Just lay a puff pastry rectangle on a plate. Add cream on top. Cover with another piece of puff pastry. Add some more cream on top. Break a piece of the caramelized almonds that fits as a cover for your Napoleon. Put it on top. Serve and repeat.

βασισμένο στη συνταγή του Today's Nest, συνταγή για την κρέμα από την Ντίνα Νικολάου

Υλικά για την κρέμα αμυγδάλου:
60 γρ βούτυρο
100 γρ μέλι
6 μέτρια αυγά
100 γρ ζάχαρη
60 γρ κορν φλάουρ
200ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
200 ml γάλα
80 γρ αμυγδαλόψυχα (υπάρχει έτοιμη τριμμένη)
1 κ.σ. εσάνς αμυγδάλου (η προσθήκη δική μου και όχι της βασικής συνταγής. Για όσους δεν γνωρίζουν, υπάρχει στο σούπερ μάρκετ, στις γλυκαντικές ύλες, και μπορείτε να διαλέξετε με άρωμα αμύγδαλο (πικραμύγδαλο!), βανίλια κλπ και είναι ένα μικρό μπουκαλάκι με αρωματικό υγρό που ενισχύει την γεύση).

Εκτέλεση για την κρέμα:
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε και ρίχνουμε το μέλι. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να γίνει κολλώδες. Κοσκινίζουμε στο μίγμα το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε το χτύπημα.  Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα ρίχνουμε με την σειρά, το μίγμα του βούτυρου με το μέλι, την κρέμα γάλακτος, το γάλα, την εσάνς αμυγδάλου και την αμυγδαλόψυχα, να ομογενοποιηθούν καλά. Μεταφέρουμε την κρέμα σε μέτρια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε για 5-7 λεπτά ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να σφίξει καλά. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Έπειτα βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο. (Το ιδανικό για το μιλφέιγ είναι να συναρμολογείται επιτόπου την ώρα που το σερβίρεις, έτσι ώστε οι σφολιάτες να μην πανιάζουν).

Υλικά για τα φύλλα σφολιάτας και τα καραμελωμένα αμύγδαλα:

ένα φύλλο σφολιάτας ξεπαγωμένο (για δύο ώρες)
1 μεγάλο αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
2 κούπες ζάχαρη/ 400 γρ
Μια πρέζα αλάτι
½ κούπα νερό
1 ½ κούπα αμυγδαλόψυχα, ελαφρώς καβουρδισμένη/ 150g
Λίγο λάδι για την σπάτουλα

Για τα σφολιατάκια και τα καραμελωμένα αμύγδαλα:
  1. Ζεστάνετε τον φούρνο στους 190°.
  2. Χωρίς να αφαιρέσετε τη λαδόκολλα πάνω στην οποία είναι η σφολιάτα, βάλτε την σε ένα ταψί φούρνου με λαδόκολλα μεγαλύτερη. Με έναν πλάστη ρολάρετε την σφολιάτα να την κάνετε λεπτή, περίπου μισό εκατοστό σε πάχος.
  3. Χαράξτε 12 ίσα παραλληλόγραμμα (σε μέγεθος κομματιού γλυκού)
  4. Με ένα πιρούνι τρυπήστε τα πολλές φορές και με ένα πινελάκι περάστε τα απο πάνω με το χτυπημένο αυγό.
  5. Σκεπάστε τα παραληλλόγραμμα με άλλη λαδόκολλα και βάλτε το για λίγο στο ψυγείο (κανα τέταρτο). Χωρίς να βγάλετε την λαδόκολλα από πάνω, καπακώστε το ταψί με τα σφολιατάκια με ένα άλλο άδειο ταψί φούρνου (για να τα πατάει σαν πρέσα για να μη φουσκώσουν).
  6. Με το ένα ταψί πάνω από το άλλο ψήστε τα για 35 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανά. Αν χρειαστεί περισσότερη ώρα, αφήστε παρά πάνω αλλά τσεκάρετε συχνά. 
  7. Αφαιρέστε το πάνω ταψί προσεκτικά, βγάλτε και την λαδόκολλα και αφήστε όπως είναι να κρυώσουν τελείως τα σφολιατάκια.
  8. Μέχρι να κρυώσει, καβουρδίστε σε ένα ταψάκι τα αμύγδαλα μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Βγάλτε τα και αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν. Βάλτε σε ένα άλλο ταψί λαδόκολλα και με ένα πινέλο, αλείψτε πάνω της λίγο λάδι ή λιωμένο βούτυρο. Αν έχετε μαρμάρινη επιφάνεια, κάντε το εκεί αντί για μέσα στο ταψί.
  9. Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι, ρίξτε τη ζάχαρη, το αλάτι, και το νερό. Αφήστε τα χωρίς να ανακατέψετε καθόλου μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σιρόπι με καραμελένιο χρώμα (περίπου 7-10 λεπτά από την στιγμή που θα λιώσει η ζάχαρη). Προσοχή μην πέσει πάνω σας και μη σας μαυρίσει, γιατί αντί για καραμέλα θα τρώτε κάτι αηδιαστικά πικρό. Βγάλτε το με το που θα πάρει χρώμα. Μέχρι να λιώσει κλπ,  χτυπήστε στο γουδί τα αμύγδαλα να σπάσουν σε κομματάκια (όχι τρίμματα).
  10. Ρίξτε το σιρόπι πάνω από τα απλωμένα στην βουτυρωμένη λαδόκολλα αμύγδαλα, και απλώστε το με μια σπάτουλα να πάει παντού και να είναι μια ομοιογενής λεπτή πλάκα. Αφήστε να κρυώσει και να σκληρύνει. Αφού κρυώσει, σπάστε το με τα χέρια σας σε κομμάτια που να ταιριάζουν με το μέγεθος των σφολιατών. Θρυματίστε και μερικά να τα έχετε σαν κροκαν. Βάλτε ένα σφολιατάκι σαν βάση, αρκετές κουταλιές κρέμας αμυγδάλου, άλλο ένα σφολιατάκι από πάνω, ξανά κρέμα αμυγδάλου και σκεπάστε με την πλάκα από καραμελωμένα αμύγδαλα. Σερβίρετε!   

*Για να μη σας μπαγιατέψουν τα σφολιατάκια μέχρι να τα σερβίρετε, και αφού έχουν κρυώσει εντελώς, κλείστε τα σε τσίγγινο κουτάκι ή αν δεν έχετε σε ένα απλό τάπερ με λίγη ζάχαρη μέσα. Η ζάχαρη βοηθάει γενικώς να μην μαλακώνουν τα μπισκότα κλπ. 
** Μπορείτε αντί για ολόκληρα αμύγδαλα, να πάρετε αμύγδαλα φιλέ να καβουρδίσετε. Έτσι δε θα χρειαστεί να τα σπάσετε στο γουδί.


  1. Φαίνεται ονειρεμένο γλυκό!!!

  2. Ότι και να πω για τις φωτογραφίες σου είναι λίγο!
    Είναι πραγματικά φανταστικές και μπράβο σου για την εξαιρετική παρουσίαση!
    Το γλυκό φαίνεται υπέροχο, η κρέμα αμυγδάλου πρέπει να είναι πολύ λαχταριστή! Θα ήθελα να το δοκιμάσω!
    Φιλιά Κατερίνα μου!

  3. Πάρα πολύ ωραία συνταγή!Και η παρουσίαση εξαιρετική!

  4. Με ξεκλίγωσες!!! Τι όμορφες εικόνες.

  5. Μας έλειψαν οι συνταγές σου!
    Και τι δυναμικό come back με λαχταριστή νοστιμιά!

  6. Αχ αυτές οι φωτογραφές σου βρε παιδι μου! Και μετά λες για την άλλη, την πως τη λενε, στο προηγουμενο ποστ :)

    Despina Kosta

  7. Πανέμορφο μπλογκ, συνταγές και φωτογραφίες! Μπράβο! Και απίθανο το γλυκό!

  8. λεω να παρω λιγο απο το δικο σου διοτι δεν με βλεπω να το φιαχνω!!!!....

  9. Dear Foivi,
    Just read your news on my blog about your baby boy! Congratulations!!! This is SO EXCITING!!! I wish you all the very best with the arrival of you little prince and the early days of motherhood. As tough as it is - there really is nothing better...
    Love, Dana

  10. yummmmmm! looks fantastic. it's really easy to make. thank you

  11. Τέλειο γλυκάκι και πολύ όμορφη φωτό! Μπράβο και για τα δύο! Φιλιά πολλά!

  12. Φαίνεται πολύ λαχταριστό και γευστικότατο! Πρέπει να το φτιάξω οπωσδήποτε!

  13. υπέροχο και οι φωτογραφίες καταπληκτικές!

  14. ενα blog ουρανιο τοξο μεσα στη μαυριλα..να σαι παντα καλα και να καλοδεχτειτε το μωρακι σας..το οποιο ειναι πολυ τυχερο που θα σε εχει μανουλα.Εκτος απο το υπεροχο γλυκακι λοιπον προσεξα ενα καταπληκτικο τραπεζι.Να τολμησω να ρωτησω αν το εβαψες μονη σου ή αν το αγορασες ή θα με θεωρησεις αδιακριτη?
    σε ευχαριστω πολυ για ολη την εμπνευση που εχεις μοιραστει τοσο καιρο ΜΑΡΙΝΑ

  15. Φοβερό και λαχταριστό...αλλά και η παρουσίαση το ανεβάζει ακόμα περισσότερο!!!

  16. Από τον τίτλο και μόνο ΄καταλαβαίνω πως πρέπει να είναι τέλειο.
    Υπέροχη παρουσίαση και κατατοπιστικές οδηγίες.


  17. Καλημέρα κορίτσια! Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!!!!

    @ Anonymous / ΜΑΡΙΝΑ

    Μαρίνα μου, εμείς το φτιάξαμε. Το ''πατινάραμε'' όπως λέγεται η τεχνική, τρίβοντάς το και περνώντας το στρώσεις μπογιάς και ειδικού βερνικιού!

  18. Πώ πώ με λίγωσες!! Πάω να βάλω μια μπάλα με παγωτό! Τέλειο κ το τραπεζάκι! Περιμένουμε φώτος με γωνιές από το σπίτι σου!



Related Posts with Thumbnails